Primar: Infiintam centre medico-sociale, dar cu ce le finantam functionarea timp de 5 ani?

P1120161

Primarii braileni au fost interesati sa afle astazi care sunt posibilitatile legale de a obtine fonduri pentru functionarea propriu-zisa a centrelor socio-medicale pe care le-ar putea construi cu fonduri europene, in 2016. Primarul comunei Mircea Voda, Alexandru Mosescu, a declarat ca nu este suficient sa obtina finantari pentru a amenaja sau construi un astfel de centru, daca dupa ce acesta este finalizat, nu exista suficiente fonduri pentru functionarea propriu-zisa. El a precizat ca bugetul local nu-si poate asuma astfel de cheltuieli, iar daca dupa cateva luni nu mai sunt bani si se inchide centrul nou-construit, nu s-a rezolvat nimic.

Directorul Agentiei de Dezvotare Regionala Sud-Est, Luminta Mihailov, a admis ca finantarea functionarii centrelor respective este o chestiune la care primarii trebuie sa se gandeasca bine, inainte de a depune proiecte pentru a accesa fonduri europene. Ea a precizat ca edilii trebuie sa aiba in vedere ca centrele socio-medicale trebuie sa functioneze cinci ani, dupa momentul investitiei: “Noi vom intra in ceea ce este firesc in lumea civilizata, adica pe recunoasterea serviciilor socio-medicale si tarifarea acestora. Evident ca toata lumea isi pune problema cum se vor finanta aceste centre socio-medicale. Aici, dupa parerea mea personala, exista doua posibilitati: una este legata de Ministerul Sanatatii, care asa cum asigura si zona de servicii pe ambulatoriu, sau parte din cheltuielile dintr-un spital judetean, trebuie sa asigure si cheltuielile din aceste centre, care sunt necesare in zona rurala; deci o parte din bani va fi pe Ministerul Sanatatii si cealalta parte, din bugetele locale, aceasta insemnand bugetele localitatilor si ale consiliilor judetene. Dar deocamdata aceste detalii nu le cunoastem. E foarte important ca primarii sa se gandeasca, atunci cand depun aceste proiecte pentru centre socio-medicale, cum va fi finantata functionarea lor, pentru ca trebuie sa functioneze inca cinci ani dupa ce sunt realizate”.

La comentariul lui Mosescu, ce se teme ca va ajunge “sa dea cu subsemnatul”, daca centrul respectiv se inchide mai devreme de cinci ani, din lipsa de finantare, Mihailov a precizat: “Nu, nu e vorba de dat cu subsemnatul, daca s-au inchis; problema este ca va cerem banii inapoi si nu avem niciun interes sa falimentam o administratie locala, asta e clar. Deci e foarte important ca dvs, primarii, sa  va ganditi cum vor functiona aceste centre timp de 5 ani, dupa ce finalizam investitia. Dar eu cred ca fiind zona de tarifare, stiti ca acele entitati care presteaza serviii sociale, ca sunt ONG-uri sau institutii de stat, se acrediteaza si primesc bani. Si e clar ca daca le realizati pe fonduri europene, va trebui sa obtineti aceasta acreditare. Iar daca sunteti acreditati si prestati servicii, deci aveti clienti, cineva va plati. Probabil ca vor fi niste cheltuieli impartite intre nivelul central si cel local”.