Primariile Surdila Greci, Viziru si Braila, interesate de banii europeni destinati maririi eficientei energetice a cladirilor publice

P1120167

Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, Luminita Mihailov, a avut o noua discutie cu primarii din judetul Braila, referitor la finantarile pe care le pot obtine din fonduri europene, pentru cresterea eficientei energetice a unor cladiri publice. Mai exact, este vorba, printre altele, despre sedii de primarii, camine culturale, scoli, spitale, institutii de asistenta sociala aflate in subordinea primariilor care pot fi anvelopate, pot fi dotate cu centrale termice si pot beneficia si de alte lucrari care sa duca, in final, la reducerea substantiala a facturii pentru agentul termic.

“Eficienta energetica  e un concept mai larg, adica pe de o parte, discutam despre reducerea consumului de energie si pe de alta parte, discutam de eficientizare din punct de vedere al managementului energiei electrice; sunt niste standarde de calitate pentru energie, sau utilizarea de surse de energie regenerabila. In aceasta axa prioritara pot si finantate toate  cladirile publice, inclusiv ale administratiei publice centrale, adica cele ale unor ministere. In alte judete deja avem solicitari pentru cladiri apartinand diferitelor ministere, cum ar fi cel de Interne, sau Ministerul Sanatatii.

Trebuie sa se faca un audit energetic al cladirii respective, pe care un auditor face o analiza si zice: <<Pe clasificarea din punct de vedere al eficientei, cladirea  se situeaza in clasa cutare. Ca sa putem creste  eficienta energetica, adica sa se faca o economie la factura de energie electrica, va recomandam urmatoarele operatiuni>>, iar dvs, primarii, din  aceasta analiza, va trebui sa-i recomandati proiectantului ce puteti sa faceti, pentru ca acesta sa intocmeasca documentatia tehnica. Trebuie sa existe aceasta colaborare intre auditor si proiectant, pentru ca in final sa avem garantia ca ajungeti la solutia indicata de auditul energetic”.

Mihailov a precizat ca in urma acestor proiecte, se vor reduce nu doar facturile din senzonul rece, pentru partea de pentru incalzire, ci si acelea din timpul verii, cand, uneori, cheltuielile sunt mai mari decat cele din iarna, pentru ca se folosesc intens aparatele de aer conditionat.

Primariile care si-au exprimat deocamdata intentia de a realiza proiecte si a accesa fonduri europene pe eficienta energetica sunt cele din Surdila Greci, Viziru (cu 2 scoli) si municipiul Braila (cu mai multe scoli si cladiri publice), insa lista ramane deschisa.