Punct final la proiectul “Dezvoltarea Antreprenoriatului in Regiunile de Dezvoltare Sud-Est si Sud-Muntenia”

P1120226

Astazi s-a pus punctul final la proiectul “Dezvoltarea Antreprenoriatului in Regiunile de Dezvoltare Sud-Est si Sud-Muntenia” (DARSESM), proiect finantat in cadrul POS DRU 2007-2013, Axa Prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul Major de Interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de 8 milioane lei, din care peste 2% reprezinta contributia proprie a beneficiarilor. Aria de implementare a proiectului a cuprins Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Tulcea si Constanta) si Regiunea de Devoltare Sud-Muntenia ( judetele Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Arges si Dambovita), iar perioada de implementare a fost  6 februarie -15 decembrie 2015. Obiectivul general a vizat dezvoltarea antreprenoriatului prin imbunatatirea competentelor si abilitatilor antreprenoriale si sprijinirea infiintarii de noi firme pe piata.

“Am contribuit la promoarea antreprenoriatului in randul tinerilor, un lucru foarte important si de mare viitor, pentru ca tinerii, odata ce au intrat in acest gen de proiect, vor sti cum pot accesa mai departe fonduri fie pentru dezvoltarea propriei afaceri, fie pentru a investi in propria competenta profesionala. Prin proiect au fost organizate cursuri de instruire pentru un numar de peste 400 de persoane, din care mai mult de jumatate au apartinut categoriei de varsta intre 18 si 25 de ani, inmatriculate in invatamantul superior. De asemenea, au fost scolite peste 100 de persoane in ocupatiile manager si director de vanzari.

O activitate importanta in cadrul acestui proiect s-a referit la dezvoltarea unei scheme de minimis pentru antreprenori, asta insemnand circa 1 milion de euro, prin care am finantat un numar de peste 50 de firme. Planurile de afaceri au fost depuse de acesti tineri care au participat la cursurile organizate in cadrul proiectului, dar concursul de afaceri a fost deschis si altor persoane, care nu apartineau grupului tinta. Noi am putut finanta doar afaceri de valoare mica, care aveau nevoie de putini bani la plecare, in asa fel, incat valoarea medie a fost de 20.000 euro pentru un plan de afaceri. Din ceea ce avem ca si analiza, planurile de afaceri au vizat industriile creative si foarte multi tineri s-au indreptat catre zona de mestesuguri, arhitectura, design, fotografie, software, publishing, televiziune si radio. Avem componenta de tehnologia informatiei, dar si componenta de intretinere sanatate si de turism, ecoturism, precum si prelucrarea mobilei”, a declarat astazi Luminta Mihailov, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, institutie care a fost coordonator al proiectului amintit.