Simionescu: Cei care se stiu cu probleme ar trebui sa faca un pas in spate, cand e vorba de candidat

P1090786

Presedintele executiv al PSD Braila, Aurel Simionescu, este de parere ca nu ar trebui sa se ajunga  sa se apeleze la un Cod etic in partidul, cand e vorba de selectia candidatilor in vederea alegerilor locale si parlamentare din 2016 – asa cum se intentioneaza -, ci ar fi mult mai bine daca persoanele care se stiu cu probleme de integritate ar face pasul in spate din proprie initiativa. Simionescu si-ar dori sa fie suficient bunul simt al politicienilor asupra carora planeaza semne de intrebare cu privire la moralitate si nu numai, iar acestia sa nu mai insiste sa candideze si nici sa nu mai ceara atatea explicatii, in cazul in care partidul refuza sa-i puna pe liste: “Eu nu cred ca avem nevoie de foarte multe reguli scrise; sigur, Codul etic este un document la care poti face referire la un moment dat, sa explici <De ce nu pot eu sa candidez, sau nu mi se da mie voie sa candidez?>>, <<De ce? Pentru ca uite, exista niste norme pe care tu, la un anumit moment, nu le respecti>>. Noi toti avem nevoie de o justificare, o motivare, <<Sa-mi spui de ce zici tu ca eu nu pot sa candidez !>>, <<Uite de ce, pentru ca scrie acolo!>>. Dar daca discutam de zona morala a acestor norme, eu, sincer, cred ca fiecare dintre noi trebuie sa stie ca poate, sau nu poate sa ocupe o anumita functie.

Eu va spun – si nu o luati din partea politicianului, luati acesta declaratie din partea omului de 60 de ani – ca intotdeauna vom gasi o motivatie ca sa spunem ca acele elemente care interzic candidatura nu ni se potrivesc noua. Va aduc aminte ca toate partidele isi fac o astfel de formula de cod etic – poate si sub presiunea evenimentelor care au fost -, dar eu sper ca lucrurile sa nu ajunga la discutii de acest gen, <<De ce sa nu pot candida?>>, ci atunci cand stiu ca am o problema, sa fac pasul in spate”.

Amintim ca asa-numitul “Cod de Etica si Conduita al PSD” este un document care stabileste un set de reguli pentru membrii partidului, indiferent daca acestia ocupa sau nu functii politice sau de conducere in diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale. Social-democratii isi doresc ca prin acest Cod de Etica sa stimuleze competitia interna si promovarea in structurile de partid, ale administratiei publice centrale si locale, precum si in Parlament, a celor care demonstreaza „o pregatire profesionala recunoscuta si o probitate morala necontestata”.