Directorul Dutu: Avem la CJ Braila 2 juristi, care se ocupa de peste 300 de procese

Mioara dutu

Seful Directiei Administratie Publica, Contencios (DAPC) din cadrul Consiliul Judetean Braila,  Mioara Dutu, sustine ca angajarea unei firme de avocatura cu experienta  este absolut necesara pentru institutia amintita, pentru cateva procese la care miza este foarte mare. Dutu a explicat ca este vorba de procese grele, cu firme importante, la care sumele in disputa sunt de nivelul milioanelor de lei si care ar afecta serios bugetul judetului, daca acestea ar fi pierdute. Directorul DAPC mai spune de aceste procese nu se pot ocupa cu maxima eficienta juristii CJ, in conditiile in care acestia sunt doar 2 – dintre care unul debutant -, si mai au in lucru, in paralel, alte circa 300 de procese ale institutiei: “Nu exista o Directie juridica la CJ, avem o Directie Administratie Publica, Contencios, in cadrul careia functioneaza un compartiment juridic cu 2 juristi, care la acest moment au peste 300 de dosare in lucru. Calculati si dvs ce ar insemna pentru un jurist, cum sa impartim aceste dosare, ca sa facem fata. Achizitia acestui serviciu de consultanta juridica este strict pentru cateva litigii pe care noi le-am considerat ca avand o anumita greutate, avand in vedere ca e vorba despre  niste sume destul de importante pentru Consiliul Judetean, care pe viitor se vor constitui intr-un prejudiciu. De aceea am considerat ca e necesara reprezentarea noastra, a CJ, de catre o casa de avocatura care sa aiba o vechime in aceasta activitate si sa cunoasca mult mai bine partea de achizitii publice, pentru ca noi nu avem in institutie specialisti juristi in domeniul achizitiilor publice. Noi avem un consilier juridic debutant si al doilea consilier juridic care are minim 5 ani vechime.

Avem doua litigii cu Vamed, care ne solicita garantia de buna executie de  978.163,38 lei; avem, de asemenea, un dosar cu Vamed care ne obliga la plata lucrarilor suplimentare in valoare de 935.859,49 lei, plus cheltuieli  de judecata. De asemenea, avem litigii cu Galacamor, cu care avem un litigiu care deja este pierdut, iar CJ a fost obligat la plata a 3.633.426 lei. Avem si un titlu executoriu la care juristii nostri au reusit sa suspende executarea la Finante. Deci in toate aceste dosare am efectuat diligente, dar ideea este ca ele ar fi bine sa fie corijate de catre o casa de avocatura cu o experienta mai mare, asta este tot. Daca dvs considerati ca 2 juristi pot fi impartiti la peste 300 de dosare… mie mi se pare imposibil”.

Amintim ca alesii judeteni si-au dat acordul pentru incheierea unui contract cu o casa de avocatura, care sa ofere servicii de consultanta si asistenta juridica pentru  7 procese ale CJ in care este vorba despre sume importante.