Istoria proiectului reabilitarii Caii Dorobantilor, ce a adus DNA-ul la Primaria Braila

IMG_20160113_134617

Primarul Brailei, Aurel Simionescu si consilierul sau (fost director economic al Municipalitatii, pana la finele anului trecut), Stoica Anghelescu – primul, ridicat deja de procurori si dus la sediul DNA Galati, celalalt, aflat acum inca in sediul Municipalitatii, alaturi de anchetatori – au de dat raspunsuri la intrebari legate de o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in anul 2010. Mai exact, procurorii DNA au suspiciuni privind deturnarea unor fondurilor europene in cazul proiectului de reabilitare a bulevardului Dorobantilor.

Istoria controversatului proiect al reabilitarii/modernizarii bulevardului Dorobantilor a inceput in iulie 2009, cand Ministerul Dezvoltarii a semnat contractul de finantare a acestuia. Valoarea totala a proiectului era de 29,679 milioane euro, din care 24,846 milioane euro reprezenta valoarea eligibila. Din totalul eligibil, 19,962 milioane euro veneau de la comunitatea europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 4,884 milioane euro era contributia Municipalitatii brailene. Durata de implementare, potrivit contractului, era de 3 ani.

Primaria Braila a organizat licitatia, iar la prima strigare a fost desemnat castigator consortiul format din firmele „Mari Vila”, „Delta ACM 93” si „Condorii Sult”. Contraofertantii au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care a decis sa se reia licitatia. Castigatorii licitatiei au contestat aceasta decizie in instanta, insa Curtea de Apel Galati a mentinut hotararea CNSC, astfel incat municipalitatea braileana a anuntat in aprilie 2010 organizarea unei noi licitatii, la care s-au inscris 11 firme, grupate in 4 consortii. Comisia de licitatie condusa de directorul economic al Primariei, Stoica Anghelescu, a desemnat castigatoare asocierea intre firmele „Tancrad”, „Euro Construct” ,”Max Boegl” si „Swietelsky Baugesellschaft”. Au urmat contestatii la CNSC, care a decis reluarea licitatiei, din etapa de evaluare a ofertelor. In luna august, s-a  organizat o noua licitatie, iar comisia condusa de Anghelescu a declarat castigator acelasi consortiu. A urmat un nou proces, iar in decembrie 2010, Curtea de Apel Galati s-a pronuntat in favoarea castigatorilor: asocierea „Tancrad” (firma abonata la banii publici din Braila si implicata intr-un alt dosar penal instrumentat de procurorii DNA, legat de Consiliul Judetean Braila), „Euro Construct”, „Max Boegl” si „Swietelsky Baugesellschaft”, care, de altfel, a avut cea mai scumpa oferta, angajandu-se sa execute lucrarile pentru suma de 99,9 milioane lei fara TVA. Castigatorii au oferit o perioada de garantie de 10 ani pentru lucrari.

Discutand strict pe partea de pret, consortiul format din „Delta ACM”, „Confort” si „Martin Rose” a oferit un pret de 75,92 milioane lei (fara TVA),  asocierea reprezentata de „Vega ’93” a facut o oferta in valoare de 65,64 milioane lei (fara TVA), iar asocierea „Alpine Bau GmbH” – „Mari Vila Com” a avut o oferta de 62,28 milioane lei (fara TVA).

Problemele legate de reabilitarea si modernizarea Bulevardului Dorobantilor, finantat prin Programul Operational Regional, nu s-au terminat insa aici. Asta pentru ca, printre altele, proiectul a fost finalizat cu un an intarziere, iar la final, la acesta a fost aplicata si o corectie de 25% cu minus (adica 20 milioane de euro, bani platiti de la bugetul local), pentru contributia nerambursabila a UE.  Corectia a fost aplicata ca urmare a faptului ca Auditului National constatat, in urma unui control, ca prin caietul de sarcini au fost  impuse conditii restrictive paticipantilor, iar licitatia ar fi fost facuta cu dedicatie.

Tot legat de acest contract a fost si scandalul “incendiului” din biroul fostului secretar al Primariei, Mircea Fudulaiche, in urma caruia ar fi ars actele legate de procesul cu Ministerul Dezvoltarii pe tema corectiei amintite, astfel incat secretarul si directorul  Angelica Bratu au “uitat” de proces, nu s-au prezentat la termen si astfel, Municipalitatea a pierdut calea extraordinara de atac impotriva deciziei prin care era obligata sa plateasca cele 20 milioane de lei.

Amintim ca in aceasta dimineata au fost facute perchezitii in biroul primarului Aurel Simionescu si la domiciliul consilierului sau, Stoica Anghelescu,  dupa care procurorii l-au ridicat pe edilul-sef si l-au dus la DNA Galati, pntru audieri, iar pe Anghelescu l-au adus la sediul Municipalitatii, de unde au luat mai multe cutii cu documente.