Marioara Nistor: Preventia in sanatate se face doar prin educatie, nu prin sanctiune!

12715352_1696599397292105_2863401953298733918_n

Deputatul UNPR de Braila Marioara Nistor considera binevenita ideea elaborarii unei legislatii in domeniul sanatatii care sa incurajeze preventia si sa-i stimuleze pe romani sa se prezinte la medic, pentru controale periodice. Marioara  Nistor este insa de parere ca in niciun  caz nu se poate pune problema ca acest tip de legislatie sa aiba in vedere preventia impusa prin sanctiuni, asa cum se intampla cu proiectul de lege promovat recent de liberali, care i-ar pune la plata pe bolnavii care nu au facut controalele preventive: “Ideea de a realiza programe prin care sa fie incurajata preventia in Romania este una foarte buna, pentru care UNPR a militat, deoarece un popor sanatos este unul puternic. Cultura preventiei in Romania este, din pacate, deficitara, romanul alegand sa mearga la doctor doar atunci cand nu mai poate. Asadar, o legislatie care sa reglementeze un sistem national de preventie medicala ar fi un lucru laudabil.

Problema este atunci cand, din prea mult exces de zel sau din alte consideratii, lucrurile merg prea departe. Ideea de a alatura sanctiunile in aceeasi legislatie in care vorbesti despre preventie este un lucru de neinteles. Sau, daca tot iti propui acest lucru, se poate face intr-un mod mai clar si mai usor de inteles. Nu pot sa leg preventia de sanctiune. Preventia in sine este o activitate, nu o structura.

Vorbim de preventie? Preventia o putem face prin educatie. Nu putem cere sanctiuni pentru cetatenii dintr-un sat izolat. Ar trebui sa ne gandim, cu precadere, la ceea ce putem face cu acei oameni dintr-un sat izolat sau cei care n-au aceasta educatie a preventiei. Pentru ei trebuie sa venim cu solutii, deoarece nu poti cere sa se trateze, atata timp cat nu au acces la un sistem medical de baza.

Scopul este nobil, dar in continut, lasand la o parte preventia, este vorba de infiintarea unei agentii noi, care goleste de continut ministerul Sanatatii. Asa cum reiese din text, care in marea lui majoritate nu vorbeste despre preventie, e vorba de infiintarea unei agentii nationale, care preia Directiile judetene de sanatate publica de la ministerul Sanatatii. Dincolo de partea de lozinci ca ar fi buna preventia, educatia, cu care suntem perfect de acord, in legea aceasta nu despre acest lucru e vorba din pacate. In loc sa tratam problema preventiei, lucrurile se impotmolesc la creearea unei agentii sau impunerea unor sanctiuni.

Vreau sa va spun ca nu poate fi aplicata o astfel de lege, asa cum arata ea astazi, intr-o tara ca Romania de maine sau de anul viitor sau de peste doi ani, pentru ca pacientii de cancer, daca sunt cu adevarat depistati in stadii inaintate ale unei boli, nu pot plati suma aferenta tratamentului, deoarece traim intr-o realitatea dura: romanii nu au bani. Preventia inseamna educatie, iar educatia necesita timp. Stadiile avansate ale unei boli inseamna ca omul acela are o problema cat casa, daca ii mai dam in cap si spunem ca de maine trebuie sa plateasca si tratamentul, atunci l-am omorat total.

Inainte de a veni cu sanctiuni pentru pacientii care nu se prezinta la medic, autoritatile si implicit Parlamentul trebuie sa le facem acestora un cadru favorabil. Adica, mai pe scurt, sa le punem la dispozitie infrastructura medicala necesara pe care sa o dezvoltam in toata tara. O alta problema care ar trebui sa ne preocupe este cea legata de medici; noi ar trebui intai de toate sa incurajam prezenta medicilor in toate zonele tarii prin majorari salariale si prin alte avantaje acordate de autoritatile locale”.