Scoala Gimnaziala nr. 33 „Sf. Andrei” din Braila, reabilitata din temelii

P1120752  P1120761

Zi de sarbatoare, astazi, pentru Scoala Gimnaziala nr. 33 „Sf. Andrei” din municipiu, unde a avut loc inaugurarea oficiala a cladirii care a fost reabilitata din temelii, pe fonduri europene. Dupa circa un an si jumatate de cursuri tinute in alta locatie, pentru a face loc muncitorilor, elevii si profesorii au revenit acum in scoala care are o cu totul alta fata. Directorul scolii, prof. Catalina Rotaru, s-a aratat incantata ca dupa 33 de ani, aceasta unitate de invatamant a capatat haine noi: “Poate nu degeaba purtam un nume de sfant, poate ca in decursul timpului am avut si noroc, pentru ca nu foarte multe scoli au beneficiat de reabilitare in ultimii 25 de ani. Lucrarile au presupus refacerea completa a cladirii, deci tot, absolut tot a fost schimbat. Anul trecut in septembrie-octombrie nu mai erau aici decat betoanele, zidurile. A durat un an si 3 luni si am avut noroc atunci cand ne-am mutat activitatea, pentru ca Liceul <<Brancoveanu>> avea doua cladiri in conservare si ne-am mutat acolo, practic am fost separati de liceu. A fost un efort pentru elevi si profesori, dar asta este, nimic nu se poate face fara efort. Daca ar mai fi ceva de facut, ar fi curtea scolii, pentru ca noi o tineam din scurt si o reparam, o carpeam tot timpul, dar un an si jumatate, cat am fost plecati, n-am mai putut s-o mai reparam si s-a intrat cu utilaje, s-a deteriorat”.

La randul sau, primarul Brailei, Aurel Simionescu, a dat cateva date tehnice cu privire la proiectul de reabilitare realizat de Municipalitate. El a precizat ca au aparut pe parcurs si unele probleme, care insa au fost depasite, iar lucrarile s-au finalizat la timp: “Acest proiect a fost depus pentru finantare in iunie 2013, pentru ca existau niste bani in rezerva nationala si regionala. Pe parcurs au fost o serie intreaga de discutii, de probleme, am avut un moment in care dirigintele de santier a intrat in insolventa, in faliment, a trebuit sa facem alta licitatie; lucrurile acestea sunt mai greu de spus acum, cand scoala arata asa frumos.

Valoarea totala a proiectului a fost de circa 2,55 milioane lei, din care 1,7 milioane lei contributia UE, circa 269.000 lei au venit de la bugetul national, iar beneficiarul a investit circa 42.000 lei. A fost o extindere mansarda, cu 4 sali de clasa, amfitreatru si reabilitarea a 20 de sali de clasa, laborator fonetic, laborator de informatica, plus mai multe dotari si materiale didactice”.

De noile sali de clasa si noile dotari beneficiaza 480 de elevi, dar si cele 30 de cadre didactice care ii indruma. Precizam ca Scoala Gimnaziala ”Sf. Andrei” reprezinta cea de-a saptea unitate de invatamant din municipiu reabilitata cu fonduri europene.