Marian Ion: Adunarea maidanezilor din Braila va dura circa 2 ani. Rezolvarea definitiva a acestei probleme va dura 7 ani

P1110908

Candidatul independent la Primaria Brailei Marian Ion considera ca problema cainilor maidanezi din municipiu poate fi rezolvata in circa 7 ani – si asta in cazul unui primar “hotarat”. El spune ca intr-o prima faza trebuie adunate patrupedele de pe strazi, ceea ce ar dura circa 2 ani, dupa care primarul se va decide ce va face cu aceste animale in continuare: „Eu am vorbit cu specialisti – fratele meu e unul dintre specialisti, fiind medic veterinar care lucreaza in Bucuresti si el chiar a lucrat la un moment dat cu el niste ONG-uri pentru eradicarea cainilor; precum stiti, in Bucuresti s-au facut pasi importanti in directia asta. Eu am spus ca in principiu, unui primar hotarat ii trebuie maximum 7 ani ca sa scape de caini. Eu zic ca primul pas e cel care iti da termenul. Din pacate, pana in momentul de fata, in Braila nu s-a facut primul pas…

Eu vad o rezolvare prin sterilizarea tuturor femelelor, ceea ce inseamna jumatatea din cainii vagabonzi, urmata de incercarea de a-i tine in padocuri, sa-i strangem cat mai multi in padocuri – chiar daca vor fi facute in prima faza din bani publici, se pot gasi niste colaborari. Evident, colaborarile astea nu au cum sa fie profitabile, fiind pe termen scurt, pe cativa ani, pentru ca e vorba sa terminam cu ei, nu sa intretinem o afacere din bani publici”.

Intrebat ce va face, ca primar, dupa ce aduna in padocuri 5-7 mii de caini si daca are in vedere sa-i intretina ani de zile, pana mor de batranete, sau are de gand sa faca altceva, Marian Ion a parut ca nu este inca hotarat: “Pe cei pe care putem sa-i tinem in padocuri, ii tinem in padocuri, iar restul, asa cum am spus, femelele pot fi sterilizate”.

Informat ca dupa ce sunt sterilizate, femelele nu dispar instantaneu, ci trebuie hranite si ingrijite in continuare, Ion a completat raspunsul initial: “Depinde cum prevede legea, pentru ca in momentul acesta stiti ca inca se mai discuta pe marginea legalitatii sau moralitatii omorului lor. Eu nu sunt de principiu ca trebuie sa omor un caine, dar nu sunt de principiu nici ca trebuie sa-l las pe strada”. Candidatul independent a mai spus ca una dintre variantele pe care le ia in calcul este aceea de a tine in padocuri miile de caini, pana cand acestia mor de batranete.

Pe de alta parte, Marian Ion crede ca sterilizarile care s-au facut in Braila de catre medicii veterinari “s-au facut doar pe hartie”: “Eu am vazut catea sterilizata care a fatat, deci… In momentul in care s-a facut sterilizarea si apare pe crotal numele celui care a facut sterilizarea, pot sa-l trag la raspundere”.