Boboc: Obligatia medicului de a anunta Politia Rutiera in cazul unui pacient cu epilepsie nu incalca dreptul la intimitate al pacientului

P1150912

Senatorul PNL de Braila Catalin Boboc sustine ca proiectul de modificare a Legii 49/2006 privind circulatia pe drumurile publice, proiect ce vizeaza modalitatea de depistare a soferilor care au epilepsie si de anuntare a Politiei Rutiere, pentru a le fi suspendat acestora permisul de conducere, nu afecteaza in niciun fel dreptul la intimitate al pacientului si confidentialitatea diagnosticului. Mai concret, Boboc – care, alaturi de deputatul PNL de Braila Vasile Varga, a depus la Comisia juridica a Camerei Deputatilor acest proiect de modificare a Legii 49/2006 – spune ca orice om are dreptul de a avea permis de conducere, in conditiile legii, atat timp cat starea sa de sanatate nu pune in pericol siguranta sau chiar viata altor oameni. Senatorul liberal considera ca tragicul accident petrecut luna trecuta intr-o statie de autobuz din Braila, produs de un sofer care suferea de epilepsie si in urma caruia cinci persoane au decedat, a aratat ce nenorociri se pot intampla atunci cand astfel de persoane au permis de conducere.

Catalin Boboc a explicat ca potrivit propunerii facute de el si de Vasile Varga, orice medic care constata ca pacientul sau sufera de epilepsie sau de orice alta boala care-i afecteaza capacitatea de a conduce o masina, trebuie sa anunte Politia Rutiera, insa informatia nu se face publica, deci dreptul la intimitate al pacientului este protejat: “O  multitudine de drepturi si libertati au cetatenii, dar prin lege, pentru anumite cazuri prevazute in mod expres si pentru un interes mai larg decat interesul persoanei, pot aparea derogari. Nu va exista o publicitate a acestui diagnostic, ci va fi doar o comunicare institutionala intre spitalul respectiv, medicul care a consultat pacientul, si Politie, care primeste doar acest diagnostic si suspenda pe perioada tratamentului sau, dupa caz, suspenda definitiv permisul de conducere al persoanei. Cu alte cuvinte, in afara de medicul care a constatat boala si operatorul de la Politie care face suspendarea permisului, nu exista o altfel de publicitate in legatura cu diagnosticul.

Un drept este drept atata timp cat nu aduce atingere celorlalti, dar atata timp cat dreptul lui de a tine doar pentru el acest diagnostic, de a nu anunta medicul de familie, poate afecta chiar viata cetatenilor din localitatea respectiva, cum s-a dovedit ca s-a intamplat la Braila, atunci nu mai este in regula. Si atunci dreptul tau poate fi restrans, atata timp cat afecteaza drepturile altora de a circula in siguranta”.

Catalin Boboc a explicat ca acum, legea prevede ca numai medicul de familie poate anunta Politia Rutiera, pentru a fi suspendat permisul de conducere al unui astfel de pacient, insa daca persoana in cauza nu declara de bunavoie medicului de familie ca sufera de o astfel de boala, doctorul nu are de unde sa afle, pentru ca el nu are competenta de a stabili un astfel de diagnostic. Ca atare, cei doi parlamentari liberali braileni propun modificarea legii, astfel incat orice medic care constata ca pacientul sau are o boala de acest tip, este obligat prin lege sa anunte Politia Rutiera: “Noi spunem asa: chiar daca un pacient care are epilepsie nu isi anunta medicul de familie, nu se poate ca el sa nu ajunga niciodata la un medic, daca face crize de acest tip. Daca el nu declara asta medicului de familie sau altor medici cu care se intalneste in viata lui, atat timp cat pacientul nu se afla in criza de epilepsie, medicii nu au de unde sa stie de boala lui. Dar daca o singura data el a ajuns la un medic in legatura cu aceasta boala, acel medic trebuie sa fie obligat sa anunte Politia Rutiera. Despre asta este vorba in initiativa noastra”.