Chiriac: Nu sunt de acord sa i se ia unui om permisul de conducere doar in baza banuielii ca acesta ar avea epilepsie

P1120010

Iulian Chiriac, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, candidat pentru un mandat de consilier judetean pe listele PSD Braila, considera ca in cazul unei persoane diagnosticate cu epilepsie, nu ar trebui ca un medic sa anunte Politia Rutiera, pentru a i se suspenda permisul de conducere pacientului in cauza, ci Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Chiriac spune ca teoretic, toate informatiile legate de diagnosticele medicilor specialisti ajung in sistemul informatic al CJAS, pentru decontarea serviciilor medicale si ca atare, CJAS ar trebui sa fie cea care anunta Politia Rutiera.

Intrebat astazi cum comenteaza initiativa parlamentarilor PNL Vasile Varga si Catalin Boboc privind amendarea Legii 49/2006 privind circulatia pe drumurile publice – lege care are prevederi discutabile, care nu pot fi aplicate, cand este vorba despre cazuri de acest tip -, Iulian Chiriac a declarat ca nu este sub nicio forma de acord cu acea prevedere din initiativa liberalilor care permite ca permisul de conducere al unei persoane sa poata fi suspendat in baza unei simple suspiciuni a medicului de familie ca pacientul ar avea epilepsie: “Trebuie anuntata Politia Rutiera in cazurile in care diagnosticul este foarte clar, sunt de acord cu acest lucru, dar pasii pana la diagnosticare trebuie facuti foarte riguros, inainte sa ajungi sa suspenzi permisul unei persoane. Sub nicio forma nu sunt de acord sa i se ia unui om permisul de conducere in baza banuielii medicului de familie ca acesta ar avea epilepsie.

Dar eu nici n-as implica foarte mult medicii de familie in chestiunea asta, pentru ca o responsabilitate foarte mare o are medicul specialist. Medicul de familie are anumite competente, insa doar medicul specialist poate spune ca pacientul are acel diagnostic, de epilepsie. Un pacient ori ajunge la medicul specialist, la cabinetul privat – si atunci acesta are responsabilitatea ca in momentul in care are informatia ca persoana are epilepsie, sa anunte Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate -, ori daca medicul e cu contract la spital, toate diagnosticele respective sunt decontate de CJAS pe anumite coduri si atunci presupun ca toate aceste informatii se regasesc in structura CJAS, in momentul in care le deconteaza. In acest context, cred ca CJAS poate transmite aceste informatii catre Politie, ele fiind asumate de medicul specialist prin parafa.

Aceasta metodologie trebuie facuta foarte riguros, in momentul in care un pacient are o astfel de boala, inainte de a i se suspenda permisul de conducere”.