Dragomir: Potrivit legii, supermarketurile nu pot oferi produsele din carne expirate, pentru hrana cainilor din padocuri

P1080640

Candidatul PSD la Primaria Brailei, deputatul Marian Dragomir, sustine ca solutia de preluare de la supermarketuri a unor cantitati de alimente aflate in pragul expirarii, sau chiar expirate, pentru a hrani cainii aflati in padocurile Municipalitatii – propusa de unii candidati in aceasta perioada – nu se poate pune in aplicare, dat fiind ca legea nu permite asa ceva. Mai exact, Marian Dragomir spune ca la ora actuala, supermarketurile nu pot livra decat produse de origine vegetala pentru hrana animalelor din gradinile zoologice, padocuri pentru maidanezi, etc: “In perioada in care am lucrat ca director de extindere la un lant de supermarketuri, am distribuit alimente catre AJVPS si catre administratii ale pietelor si gradini zoologice, la nivel national – dar numai produse vegetale, pentru ca alimentele de origine animala nu se puteau distribui, fiindca era necesar un aviz de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care nu a acordat niciodata acel aviz, iar acestea plecau pe calea Protanului, pentru a fi distruse. Stiu ca nici acum nu s-a rezolvat acea problema. Toate supermarketurile ar fi dispuse sa distribuie acele alimente in prag de expirare sau expirate, pentru hrana animalelor, dar cele de origine animala nu pot fi duse pe acea cale, fiindca nu permite legea. Ele trebuie sa fie incinerate si reprezinta un cost suplimentar si pentru supermarketuri”.

Intrebat daca apreciaza ca macar pe viitor, exista speranta ca ANSVSA sa acorde acel aviz, Dragomir a spus: “Exista o reticenta foarte mare din partea ANSVSA Bucuresti, in acest domeniu. In orice caz, cantitatile respective de alimente de origine animala de la supermarketuri nu ar fi fost atat de mari, incat sa fi reprezentat un ajutor substantial pentru adaposturile de animale. Noi am distribuit citrice, legume, care mergeau catre gradinile zoologice, dar niciodata produse de origine animala, pentru ca acestea se strica foarte repede”.