Inca doua proiecte europene finalizate in municipiul Braila

00000

Punct final la doua proiecte cu finantare europeana realizate in municipiul Braila, proiecte intarziate, pentru care s-a obtinut derogare de la termenul-limita aprobat initial. Mai exact, este vorba despre proiectul “Extindere pe verticala Scoala cu clasele I-VIII <<Ion Creanga>>” si de cel privind “Realizarea infrastructurii rutiere in municipiul Braila”, care a vizat strazile din cartierul Radu Negru.

Mai concret, primul proiect  a vizat extinderea cu un nivel a cladirii scolii, prin realizarea unei mansarde utilate, care cuprinde 2 sali de clasa, un laborator de informatica, un laborator de limbi straine, un laborator de matematica, un cabinet metodic, un spatiu de depozitare pentru materiale didactice, o sala de sport cu vestiare, cu un birou pentru profesori si grupuri sanitare. In plus, a fost montata o platforma mobila la nivelul scarii de acces din corpul C, care sa asigure transportul pe verticala, de la parter pana la mansarda, pentru persoanele cu handicap locomotor. Spatiile nou create au fost dotate cu echipamente IT si didactice. De asemenea, au fost realizate lucrari de izolatii termice la acoperis, precum si la cladirea existenta la fatada si la planseul de la subsol.

In ceea ce priveste cel de-al doilea proiect, acesta a avut ca scop “fluidizarea traficului si imbunatatirea sigurantei circulatiei pe arterele de transport, modernizarea infrastructurii aferente transportului public local si alinierea infrastructurii rutiere de la nivelul municipiului Braila la sistemul european de transport”. Mai exact, s-a procedat la modernizarea partii carosabile si a trotuarelor, construirea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati, realizarea de marcaje rutiere de separare a sensurilor de circulatie, realizarea unui sistem de colectare si dirijare a apelor pluviale.

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, a dat astazi cateva detalii legate de sumele cheltuite: “Marcam finalizarea a doua proiecte din cele 8 proiecte pe care le-am aprobat cu derogare pana in 30 iunie. In ceea ce priveste extinderea pe verticala a Scolii <<Ion Creanga>>, valoarea finala a proiectului a fost de 2.475.103,76 lei din care valoarea  finantarii nerambursabile  a fost de 1.735.587,71 lei. Obiectivul  pe care l-a vizat a fost extinderea pe verticala a scolii si dotarea ei cu o serie de elemente informatice.  A fost o activitate care s-a prelungit datorita faptului ca la nivelul dotarilor pe care trebuie sa le aiba scoala si care au fost prinse in proiect, cei care ar fi dorit sau ar fi putut sa prezinte oferte, fie, intr-o prima etapa, nu s-au prezentat, fie, in a doua etapa, au prezentat oferte neconforme, dupa care au prezentat oferta cu o jumatate de ora dupa ora limita pentru depunerea ofertelor. Din aceste motive, am tot reluat oferta respectiva, iar acum, in sfarsit, lucrurile s-au finalizat si cred eu ca va fi un lucru deosebit pentru Scoala 7 si pentru copiii care invata acolo”.

Precizam ca proiectul “Extindere pe verticala Scoala cu clasele I-VIII <<Ion Creanga>>” a fost realizat prin Programul Operational Regional  2007-2013, Axa prioritara 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale.

Cat priveste proiectul “Realizare infrastructura rutiera in municipiul Braila”, edilul-sef a comentat: “Este partea de cartier Radu Negru care a intrat in lucru dupa ce am introdus apa si canalizare pe aproape toate strazile – nu sunt toate strazile, restul vor intra pe Programul Operational urmator – si care vine in completarea Programului ISPA. Strazile arata acum bine, oamenii sunt multumiti, cred ca am realizat un proiect de referinta si cred ca lucrurile acestea trebuie continuate. Am introdus apa si canalizare in Lacu Dulce, in partea de Chercea si va trebui sa intram si cu partea de asfalt, ca sa ducem programul pana la sfarsit”.

Edilul-sef a facut o aluzie la faptul ca in ciuda lucrarilor realizate in cartierul amintit, ploaia torentiala de zilele trecute a facut ca mai multe strazi si cateva zeci de gospodarii sa fie inundate, fiindca „pe noi, noutatile ne iau prin surpindere, in tara asta”.

Proiectul “Realizare infrastructura rutiera in municipiul Braila”, a fost realizat  prin Programul Operational Regional  2007-2013, Axa 1 –„Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”. Valoarea finala totala a acestuia a fost de 14.817.281,36 lei,  din care finantare nerambursabila a fost 12.245.683,8 lei.