Nistor: Obligativitatea infiintarii unei crese la 15.000 de locuitori este o prevedere legala care ar ajuta familiile cu copii

10153857_1694082740877104_8032426273783620501_n

Deputatul UNPR de Braila Marioara Nistor considera benefica aprobarea – fie si tacita – in Camera Deputatilor a proiectului pentru modificarea Legii 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor, proiect care prevede ca infiintarea acestor institutii se poate face si prin construirea unor anexe la gradinitele existente, astfel incat sa poata prelua si copiii de la varsta de un an. Mai exact, este vorba despre faptul ca potrivit acestui proiect, consiliile locale sunt obligate sa asigure conditiile pentru infiintarea a cel putin o cresa la 15.000 de locuitori.

Marioara Nistor sustine ca daca va fi aprobata si in Senat si va deveni lege, reglementarea respectiva va constitui un sprijin pentru familiile cu copii,  in conditiile in care in prezent, exista o problema cu numarul de locuri la cresa si la gradinita: “Camera Deputatilor a adoptat tacit un proiect care ar fi trebuit sa beneficieze de o atentie mai mare. Este vorba despre legea privind infiintarea creselor la cel putin 15.000 de locuitori, un act legislativ care obliga Consiliile Locale sa acorde o atentie mai mare acestor investitii.

Sper ca proiectul va trece de Senat si va fi pus in aplicare, deoarece vine in sprijinul familiilor, mai ales al celor tinere. Atat familiile tinere din Braila, cat si cele din intreaga Romanie se confrunta cu probleme ce tin de ingrijirea si educatia timpurie a copilului. Prin cresterea numarului de crese, micutii vor putea beneficia de ingrijirea de care au nevoie in institutii specializate, iar parintii pot merge linistiti la munca.

Masura este una benefica deoarece, asa cum arata Eurostat, doar 3% dintre copiii cu varsta mai mica de trei ani din Romania erau ingrijiti, in 2014, in crese. Este cel mai mic procent in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene”.

Daca  proiectul va deveni lege, cheltuielile privind infiintarea creselor din sistemul public ar urma sa fie asigurate din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum si din “alte surse de finantare legal constituite”.