Paun: Hrubele Brailei pot fi puse in valoare prin acoperirea lor, pe anumite portiuni, cu trotuare din sticla

P1140461

Candidatul ALDE la Primaria  Brailei, Dan Paun, sustine ca amenajarea unui observator astronomic in fostul Castel de apa al orasului, precum si amenajarea unor asa-numite “trotuare” transparente, de sticla, care sa faca vizibile portiuni din vecile hrube ar fi doua proiecte benefice pentru comunitate si interesante pentru potentialii turisti. Dan Paun a explicat ca ideea de a transforma anumite portiuni din hrubele istorice in spatii expuse publicului larg, fara a fi nevoie sa se intre in acestea si fara sa existe riscul deteriorarii lor in vreun fel, nu este una originala, ci a vazut asemenea variante  de muzeu in aer liber in alte orase ale lumii si a constatat ca erau solutii de efect: “Vad ca autoritatile se balbaie de foarte mult timp sa rezolve problema Castelului de Apa din Gradina Mare. Noi acolo vedem facut un foarte bun observator astronomic. Stiti foarte bine ca sunt fenomene astronomice care atrag interesul tinerilor, dar si al adultilor si nu avem un loc de unde sa le observam  cum trebuie si, mai ales,  sa primim explicatii stiintifice de la oameni competenti. Iar acolo s-a incercat sa se faca un restaurant intr-o vreme, dar acum este darapanat, inca nu s-a facut nimic; eu asa as vedea sa fie folosit spatiul respectiv.

De asemenea, impreuna cu Muzeul Brailei putem amenaja hrubele Brailei pentru vizitare, insa nu prin acces direct in hrube, ci se poate face foarte simplu nu numai in cazul hrubelor, ci si al unor ruine aflate aproape de suprafata: se pot amenaja trotuare  de sticla si se ilumineaza frumos tot ce este acolo, dedesubt. Lucrurile astea nu le inventez eu, am vazut in Bulgaria, am vazut in Croatia, in Statele Unite.

Procedand in acest fel, este un aspect foarte frumos, este educativ, este un mod placut de a vedea istoria si este deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Trotuarul acela de sticla este un pic mai scump, e adevarat, dar intretinut bine, genereaza si o altfel de atmosfera urbana”.