Paun: Potrivit specialistilor, Braila este in topul national, ca numar de imbolnaviri de hidatidoza, boala produsa de un parazit transmis de la caine la om

P1150941

Candidatul ALDE la Primaria Brailei, Dan Paun, a prezentat astazi intr-o conferinta de presa un document rezultat in urma unei cercetari facute de specialisti romani legate de hidatidoza, boala parazitara provocata prin infestarea cu larva unei tenii de caine, Echinococcus, care se transmite la om. Dan Paun a precizat ca boala respectiva este extrem de grava, necesita o operatie dificila si ca potrivit documentului amintit, Braila se afla in topul national, ca numar de imbolnaviri cu hidatidoza. Candidatul ALDE considera ca rezultatele acestor cercetari dovedesc fara dubiu ca maidanezii trebuie sa dispara de pe strazile Brailei: “Este vorba despre o cercetare facuta de conferentiar doctor Carmen Mihaela Cretu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti, impreuna cu biolog Patricia Mihaescu si cu alti oameni de stiinta, in cadrul Programului european <<Heracles>>, in pavilionul de cercetare de la Spitalul Colentina. Aceasta brosura face referire la hidatidoza, generata de un parazit care traieste in caine si cainele este gazda definitiva, pentru ca nu-l deranjeaza cu nimic, insa prin eliminarea acestui parazit, a oualor acestui parazit in spatiul public – oua care rezista si un an de zile in atmosfera, fiind purtate de vant – in momentul in care ajunge intr-o gazda temporara, intre care se afla si omul, sau alte animale, genereaza acest chist hidatic. Si iata ce spun niste oameni de stiinta in aceasta brosura: <<La noi in tara, boala este foarte raspandita, mai ales in zonele rurale, dar exista si cazuri la oras, aproape jumatate. In afara Bucurestiului, care are cele mai multe cazuri, sunt Braila, Buzau, Ialomita, Sibiu, Alba, Timis, Iasi, Galati, Dolj, Constanta>>.

Deci eu le-as adresa asa-zisilor iubitori de animale care vor perpetuarea acestui pericol pe domeniul public urmatoarea rugaminte: sa-si asume plata cheltuielilor generate de acest parazit. O persoana, cand este parazitata cu acest parazit, este atat de afectata, incat se poate pensiona pe caz de boala, nu exista tratament mai scurt de 4 luni. Ganditi-va cat costa operatiile in sine – pentru ca sunt operatii foarte grele pentru cei in cauza, trebuie curatat tot ficatul de aceste chisturi hidatice -, cat costa spitalul, cat ne costa pe noi ca societate, doar ca sa tratam un efect al faptului ca avem caini fara stapan care prolifereaza un parazit.

Mai mult, pentru cine nu stie, va spun ca in Braila, in primele 4 luni ale acestui an au fost muscate de caini 465 de persoane. Realizati ce costuri reprezinta tratamentul acestor persoane?”.