Peste 23.000 de braileni au muncit ca zilieri inregistrati legal, in ultimii 2 ani

temporary-foreign-workers

Din luna iunie a anului  2014, de la intrarea in vigoare a  Legii  52/2011, ce reglementeaza desfasurarea activitatii cu caracter ocazional de catre zilieri, la nivelul judetului Braila au achizitionat registrul de evidenta pentru aceasta categorie de personal un numar de 569 de angajatori. In aceeasi perioada, au fost inscrise la Inspectoratul Teritorial de Munca un numar de 23.196 de persoane angajate ca zilier, in diferite domenii.

Din totalul persoanelor care au fost angajate cu contract de munca in judet, in perioada amintita, 30% au fost zilieri. Dintre acestia, cei mai multi au lucrat in agricultura, in silvicultura,  pomicultura si viticultura, zootehnie, manipulare marfuri, vanatoare si pescuit. Un numar mai mic de zilieri au fost folositi de firmele brailene din domeniul intretinerii si curateniei, pisciculturii si acvaculturii, din domeniul spectacolelor si al apiculturii.

Dintre neregulile depistate de inspectorii ITM in cursul controalelor pe tema activitatii zilierilor, mentionam: *completarea gresita a registrului de evidenta a zilierilor * stabilirea remuneratiei sub nivelul minim stabilit de lege * prestarea activitatii de catre un zilier, la acelasi beneficiar, mai mult decat perioada legala de 90 de zile, pe durata unui an calendaristic * identificarea de zilieri cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani care prestau activitate fara acordul parintilor * evidentierea unui zilier de doua ori in aceeasi zi.