Rotaru: Legislatia ce vizeaza persoanele care au epilepsie si poseda carnet de conducere e alambicata

P1080681

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru este de acord cu faptul ca trebuie modificata legislatia cu privire la circulatia pe drumurile publice si la modul in care se acorda si se suspenda permisul de conducere, in cazul prsoanelor care au epilepsie sau un alt tip de boala care le afecteaza capacitatea de a conduce o masina. Ion Rotaru a precizat astazi ca a analizat mai atent aceasta legislatie luna trecuta, dupa tragicul accident din municipiu produs de un sofer bolnav de epilepsie, care a omorat 5 persoane. Senatorul a constatat atunci ca prevederile legale sunt alambicate si s-a convins ca mai trebuie lucrat pe ele, astfel incat sa fie usor de inteles si de aplicat.

Intrebat, in acest context, daca va sustine propunerea de amendare a Legii 49/2006 privind circulatia pe drumurile publice, initiata de parlamentarii liberali braileni Vasile Varga si Catalin Boboc, Rotaru a spus ca, de principiu, este de acord ca legea trebuie modificata, insa este un demers ce trebuie facut cu mare atentie, pentru ca e vorba de lucruri delicate: “Am avut sambata trecuta o discutie cu doamna doctor Naumov, care a fost presedintele Colegiului Medicilor de Familie intr-un mandat anterior si care ne-a adus si o documentatie in acest sens. La vremea respectiva, m-am uitat si eu pe lege si pe normele de aplicare a legii cu privire la obtinerea permisului de conducere, iar normele acestea sunt atat de alambicate, de greu de inteles si  de aplicat… Daca aveti curiozitatea sa cititi, o sa vedeti ca doar pe zona de epilepsie o sa gasiti vreo 10-12 situatii: daca a avut o criza in ultimul an, daca a avut in ultimele 6 luni, daca a avut acum 4 ani si s-a repetat, daca a fost indusa, daca a fost din cauza bauturii, daca a fost din cauza medicamentelor, etc. Si acolo sunt incriminate multe alte afectiuni: diabetul, bolile cardiovasculare, problemele renale, etc. Deci aici trebuie lucrat cu foarte mult discernamant si foarte multa atentie, pentru ca te duci pe o zona de a afecta cumva drepturile omului.

Deci daca nu se modifica acele norme si nu sunt facute de specialisti care au si experienta vasta, care pot sa prevada consecintele, care pot sa vada care poate fi evolutia lucrurilor, eu cred ca nu se ajunge la o solutie corecta. La asta trebuie sa lucreze un colectiv multidisciplinar, care sa aiba suficienta experienta si sa vada si consecintele.

Eu nu pot sa spun ca nu sustin o asemenea idee, dar ea trebuie sa fie foarte bine gestionata, sa nu derapeze, sa duca in alta zona”.