Sambata, 28 mai – Miting aerian „Bors de peste la Vadeni”

_DSC3319

Brailenii si galatenii iubitori ai aviatiei sunt asteptati sambata, 28 mai, de la ora 10,00, la mitingul aerian „Bors de peste la Vadeni”. Devenita deja o traditie in sud-estul tarii, manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a IX-a editie.

La fel ca si anul trecut, Fortele aeriene romane au confirmat participarea la mitingul aerian dintre Galati si Braila. O formatie de aeronave de lupta MIG 21 Lancer, de la Baza din Mihail Kogalniceanu – Constanta si una de avioane de antrenament IAR 99, de la Scoala de aplicatie a fortelor aeriene din Bobocu – Buzau, vor incanta publicul prezent la aerodromul Aerial Club. Aeronavele vor evolua atat individual, cat si in formatie, aceasta fiind o ocazie rara pentru spectatorii din zona sa vada in zbor avioanele militare romanesti. Evolutia celor doua MIG 21 Lancer nu trebuie ratata, mai ales ca aceste aeronave vor fi scoase in curand din zestrea armatei romane, fiind inlocuite de mult mai noile F 16 Eagle. Dupa incheierea momentului oferit de Fortele aeriene romane, va fi randul instructorilor si pilotilor de aeronave ultrausoare sa arate ce pot. In timpul demonstratiei de zbor, spectatorii pot vedea peste 30 de motoparapante, motodeltaplane si avioane de agrement din toata tara. Vor fi evolutii atat solo, cat si in formatie, in care zburatorii prezenti la Vadeni vor arata publicului cat de spectaculos, dar si cat de sigur este zborul cu aceste aparate. Din reteta mitingului aerian nu vor lipsi nici apreciatele salturi ale parasutistilor.

In plus, daca vremea o va permite, deasupra aerodromului Aerial Club de la Vadeni se va organiza si o vanatoare de baloane cu avionul. De la sol se vor lansa catre inalt baloane umplute cu heliu, iar pilotii participanti la vanatoare vor trebui sa le sparga cu elicile aparatelor de zbor. Dupa ora 14,00, cand motoarele vor fi oprite, spectatorii vor putea sa vada de aproape toate aparatele de zbor prezente la aerodromul dintre Galati si Braila, vor putea sa stea de vorba cu pilotii, sa obtina autografe si sa faca fotografii. Dupa ora 16,00 pana la apusul soarelui, toti cei care vor sa simta „pe pielea lor” magia zborului vor putea sa faca zboruri de agrement in zona. Sarbatoarea aeronautica de la Dunarea de Jos continua si duminica, pentru cei care nu au reusit sa zboare in ziua mitingului aerian.

La editia 2016 a mitingului aerian „Bors de peste la Vadeni”, membrii aeroclubului Aerial vor prezenta proiectul de restaurare derulat impreuna cu Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Eeronave (AOPA Romania) si cu Muzeul National al Aviatiei Romane. Este vorba despre un avion militar de tip IAR 93, care a avut inmatricularea 229 si care arata acum ca abia iesit de pe portile fabricii de avioane de la Craiova.

Alaturi de aeroclubul galatean, la editia din acest an a mitingului aerian „Bors de peste la Vadeni” vor fi membrii Asociatiei „Traditia Militara”, care vor prezenta cateva uniforme militare  vechi, dar si ai Asociatiei „Dincolo de tacere”, pentru copiii cu autism. La aerodrom va putea fi vizionata si o expozitie de fotografie de aviatie si parasutism.