UNPR propune Programul “Prima bicicleta” pentru Braila, cu tichete valorice

3534002f

Candidatul UNPR la Primaria municipiului, deputatul Marioara Nistor, a anuntat astazi lansarea Programului “Prima bicicleta” pentru Braila. Mai exact, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa, UNPR isi propune sa stimuleze brailenii in a utiliza bicicleta pentru deplasarile cotidiene, “in primul rand pe traseul domiciliu – loc de munca si domiciliu – scoala”: “De aceea, am gandit pentru braileni o modalitate de sprijin financiar, prin intermediul unor tichete valorice – <<tichete pentru prima bicicleta>>. Tichetele urmeaza a fi acordate de angajatori angajatilor si vor fi emise de catre unitati autorizate de catre Ministerul Finantelor Publice. Sumele corespunzatoare tichetelor de bicicleta se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale cu deductibilitate limitata (art. 25, alineatul 3, litera b din Codul Fiscal). In limitele indicate in prezenta lege, aceste sume nu se iau in calcul, nici pentru angajator, nici pentru angajat, in stabilirea impozitului si a contributiilor sociale. Angajatorii pot acorda aceasta subventie sub forma tichetelor de bicicleta o data la 3 ani, valoarea maxima a subventiei fiind de 1500 RON.

In ceea ce ii priveste pe elevi, acestia vor primi tichetele cadou din partea Primariei. Elevilor li se cere sa nu aiba corigente, sa nu aiba mai mult de 30 de absente nemotivate pe an si sa nu aiba mai putin de nota 9 la purtare.

Tichetele de bicicleta pot fi utilizate in magazinele specializate in vanzarea bicicletelor, a echipamentului de ciclism sau in furnizarea  serviciilor de intretinere, numite unitati afiliate, cu care unitatile emitente contracteaza serviciile respective.

Prin bicicleta intelegem deopotriva biciclete traditionale sau electrice, monociclurile, tricicletele, trotinetele s.a. Cei care primesc tichetele vor putea, de asemenea, achizitiona echipament de ciclism, precum casca, lumini, catadioptrii, claxon, sistem antifurt, cric, aparatori de noroi, portbagaj, cos, oglinzi, suport bidon, bidon, scaun copil, pompa, ciclocomputer s.a. precum si piese de schimb, adica roti, anvelope, camere, pinioane, ghidon, pedale, frane, sa, furca sau echipament, precum elemente reflectorizante, banda pantaloni, manusi, incaltaminte, protectie incaltaminte, cagula, incalzitoare, ochelari s.a. Serviciile de intretinere includ reviziile periodice si reparatiile efectuate intr-un magazin / atelier autorizat.

Prin acest proiect, incercam sa promovam un stil de viata sanatos si un mediu curat. Deplasarea cu bicicleta este mai ieftina, mai sanatoasa si mai ecologica decat utilizarea oricarui alt mijloc de transport ; in contextul mobilitatii urbane, bicicleta este adesea mai rapida, cel putin pe distante scurte, mai mici de 5 kilometri. Spre deosebire de alte mijloace de transport, bicicleta consuma mai putin spatiu, atat in miscare cat si parcata, nu face zgomot, nu polueaza, nu creste insecuritatea rutiera, iar conducerea ei nu necesita un proces complex de invatare.

In acelasi timp, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 15 minute petrecute pe bicicleta pe zi pot creste durata de viata cu pana la 7 ani. Utilizarea bicicletei contribuie totodata si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a poluarii aerului si a poluarii fonice.

Proiectul sustinut de UNPR Braila este parte a viziunii mai ample a partidului, care isi propune sa sprijine orice initiativa care va avea ca efect cresterea gradului de sanatate a romanilor”.