Varga: Orice medic care constata ca un pacient este epileptic trebuie sa fie obligat prin lege sa anunte Politia Rutiera, pentru a-i fi suspendat acestuia permisul de conducere

P1150901

Parlamentarii PNL de Braila Vasile Varga si Catalin Boboc au depus la Comisia juridica a Camerei Deputatilor un proiect de modificare a Legii 49/2006 privind circulatia pe drumurile publice, proiect ce vizeaza modul in care se depisteaza soferii care au epilepsie sau alte boli de acest gen si modul in care este anuntata Politia, pentru a le ridica celor in cauza permisul de conducere. Cei doi liberali au elaborat aceasta propunere de modificare a legislatiei existente, dupa tragicul accident dintr-o statie de autobuz din Braila, produs de un sofer care suferea de epilepsie si in urma caruia cinci persoane au decedat. La acel moment, primul incriminat a fost medicul de familie al soferului, care, potrivit legii, ar fi trebuit sa anunte Politia Rutiera, pentru ca barbatului sa-i fie suspendat carnetul, insa deputatul Vasile Varga spune ca dupa ce s-a documentat pe aceasta tema, a constatat ca legea este ambigua, fiindca, de fapt, medicul de familie nu are competenta legala de a diagnostica o astfel de boala, iar daca pacientul, din diverse motive, nu-i spune ca are epilepsie, atunci doctorul nu are de unde sa afle si deci, nu are cum sa anunte Politia.

Deputatul a explicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca atat el, cat si colegul sau Catalin Boboc, au discutat cu medici, dar si cu alti parlamentari si au aflat ca actuala legislatie, care cere ca medicul de familie sa anunte Politia Rutiera despre astfel de cazuri, nu este aplicabila. Mai exact, a explicat deputatul Varga, medicii de familie nu pot pune un astfel de diagnostic, ci numai medicul specialist, iar acesta din urma, potrivit legislatiei, nu are nicio obligatie sa anunte nici Politia Rutiera, nici pe medicul de familie al pacientului respectiv. Ca atare, cei doi parlamentari braileni propun o modificare a legii, in sensul in care orice medic care constata ca un pacient are epilepsie sau orice alta boala de acest tip, care ii afecteaza capacitatea de a conduce o masina, trebuie sa anunte Politia Rutiera: „Dupa acel accident tragic a urmat un oprobiu impotriva medicilor de familie, ceea ce am considerat ca nu este normal si nu este firesc. In textul Ordonantei 195, cat si al Legii 49 privind circulatia pe drumurile publice, apare ca numai medicul de familie trebuie sa anunte autoritatile, atunci cand constata un asemenea caz. In aceste conditii, alaturi de Catalin Boboc, am demarat o procedura de modificare a Legii 49/2006 privind circulatia pe drumurile publice, pentru ca de fapt, o boala precum epilepsia nu poate fi constatata de medicul de familie, decat  daca acesta ar avea o fisa medicala preluata de la medicul specialist, sau daca pacientul insusi il anunta. In Ordonanta respectiva se spune ca medicul de familie este obligat sa faca sesizarea Politiei, insa noi am modificat textul si spunem ca orice medic, atunci cand constata ca o persoana aflata in ingrijrea sa prezinta afectiuni medicale prevazute in ordinul Ministrul Sanatatii, va informa Politia Rutiera.

Am discutat cu colegi, chiar cu parlamentari din alte partide politice si mi s-a sugerat ca neparat in Comisia juridica, unde este deja inregistrata aceasta initiativa, sa invitam reprezentantii Societatii Medicilor de Familie, cat si ai Ministerului de Interne si trebuie consultata si Comisia de sanatate”.