Viorel Botea: Centrele after school trebuie infiintate la fiecare unitate de invatamant din Braila, dupa comasare

P1150831

Candidatul PMP la Primaria Brailei, profesorul Viorel Botea, declara ca pentru infiintarea centrelor after school, Municipalitatea, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean, trebuie sa parcurga niste etape foarte precise. Viorel Botea a explicat ca prima dintre aceste etape se refera la comasarea  institutiilor de invatamant, actiune de trebuie facuta cu consultarea profesorilor, sindicatului, dar si a parintilor. El a precizat ca trebuie gasita solutia pentru ca aceasta comasare sa fie facuta fara disponibilizari de personal, astfel incat cadrele didactice si personalul auxiliar sa nu aiba de suferit in urma acestor schimbari. Candidatul PMP a explicat care sunt urmatoarele etape, in opinia sa: “Dupa comasare, trebuie facut inventarul cladirilor care raman libere, pentru ca aceste cladiri pot fi utilizate ulterior ca centre after school. In momentul in care vom inventaria aceste cladiri, vom vedea la fata locului unde se pot realiza cantinele scolare si unde pot fi locatiile de desfasurare a activitatilor instructiv-educative de tip after school.

Realizarea acestor centre presupune sume  foarte mari de bani, care trebuie obtinute in primul rand din partea administratiei publice locale, care oricum va face o economie in urma comasarii, pentru ca nu va mai plati cheltuielile pentru utilitati aferente acelor cladiri care raman libere. De asemenea, centrele after school nu se pot realiza fara fonduri extrabugetare – si acestea se vor obtine prin proiecte europene pe care administratia publica, in colaborare cu Inspectoratul Scolar, le va realiza.

Cred ca finalizarea activitatilor privind centrele after school, care trebuie realizate la nivelul fiecarei unitati scolare obtinute in urma comasarii, se poate realiza in circa 2 ani scolari. Exista niste termene specifice in invatamant, care trebuie respectate conform Legii educatiei, pentru ca de exemplu, daca ai comasat doua scoli, trebuie respectate niste prevederi legale in legatura cu miscarea de personal”.