Simionescu: La anveloparea blocurilor cu finantare guvernamentala, costul pe apartament era mai mare decat daca fiecare facea lucrarea pe cont propriu

P1070733

Aurel Simionescu, consilierul personal al primarului Brailei, declara ca asociatiile de proprietari care doresc sa beneficieze de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor trebuie sa se gandeasca bine inainte de a face demersurile necesare, fiindca risca sa fie bune de plata daca se retrag  din proiect pe parcurs. Potrivit conditiilor de finantare prin Programul Operational Regional, doar primariile pot solicita astfel de finantari, in baza unui contract cu asociatia de proprietari, iar administratia publica se obliga sa suporte o parte din cheltuieli. Simionescu a explicat astazi ca prin contractul incheiat intre Primarie si asociatiile de proprietari, acestea se obliga ca in cazul in care se retrag din proiect pe parcurs, sa achite contravaloarea cheltuielilor facute de Municipalitate pentru studiile tehnice.

Simionescu a precizat ca in anii trecuti, cand s-au alocat fonduri guvernamentale pentru reabilitarea termica a locuintelor, potrivit OUG nr.18/2009, asociatiile s-au retras, dupa ce Primaria cheltuise circa 200 de milioane de lei vechi din banul public, iar sumele respective au fost pierdute. Potrivit ordonantei amintite, cota de participare la investitie era 50% statul roman, 30% autoritatile locale si 20% proprietarii locuintelor ce urmau a fi reabilitate termic, iar consilierul edilului sef admite ca si cu aceste facilitati, s-a dovedit ca suma aferenta unui apartament era mai mare decat cea pe care ar fi platit-o familia respectiva daca si-ar fi facut lucrarile pe cont propriu. Aurel Simionescu are si o explicatie pentru aceasta situatie aparent paradoxala: “Asociatiile au socotit dupa modul in care fiecare stia, cu titlu personal, ca a facut o forma de anvelopare. Si anveloparea asta a insemnat doar peretele din fata, de la bloc, facuta cu firme care plateau sau nu taxele respective, dar fara ce inseamna acoperis, fara casa scarilor, fara certificat energetic – ca daca ii intrebati care are certificat energetic, o sa vedeti ca nu au -, iar toate acestea induc niste costuri. Si atunci cand au vazut cat costa totul, au zis <<Pai noi am dat 30 de milioane pentru anveloparea unui apartament cu 3 camere si dvs imi spuneti ca dand 20% din suma total, am de platit 40 de milioane lei vechi!>>. Si s-au retras”.