Canciu: De-a lungul timpului, inspectorii scolari generali din Braila se duceau la partide si impreuna numeau directorii de scoli

IMG_0222

Inspectorul scolar general  al Brailei, Catalin Canciu, a negat astazi acuzatiile aparute in spatiul public cu privire la o asa-zisa politizare a numirilor de directori de scoli, la nivel de judet. Catalin Canciu a admis ca pana acum, numirile de directori se faceau politic, insa sustine ca in mandatul sau, asa ceva nu se va intampla, pentru ca personal, refuza sa se plece in fata politicului, mai ales ca pentru orice greseala aparuta la nivelul conducerilor scolilor, va raspunde si el.

Inspectorul scolar general a precizar ca situatia normala ar fi ca posturile de directori ai unitatilor de invatamant  sa se ocupe prin concurs, dar daca nu sunt organizate astfel de concursuri, legislatia are prevederi clare in privinta numirii directorilor: “In primul si in primul rand, ocuparea functiei de director se face  prin concurs. Delegarea in interesul invatamantului – ceea ce se intampla astazi – este un caz exceptional, care a devenit o practica curenta. Trebuie sa realizam un lucru – si anume ca ultimele concursuri de directori s-au desfasurat in 2007, iar acum, in urma cu cateva minute,  doamna ministru secretar de stat ne-a asigurat ca in luna octombrie se vor desfasura concursuri de directori, iar discutiile pe marginea acestui subiect cu siguranta se vor incheia”.

Seful ISJ a vorbit si despre modul in care se realizau pana acum aceste numiri de directori in invatamanatul brailean: “De-a lungul timpului, inspectorii scolari generali – este o realitate si trebuie s-o vedem asa cum este ea – se duceau la partide, impreuna cu partidele numeau directorii. Lucrul asta nu s-a mai intamplat anul acesta, pentru ca  am spus-o de nenumarate ori: eu nu sunt membru de partid, discutia pe marginea numirii directorilor am inceput-o undeva prin mai-iunie, acolo unde scolile nu functioneaza, acolo unde sunt probleme si bineinteles ca avand intreaga responsabilitate pentru aceste numiri, am dorit sa nu mergem asa, intr-o inertie: <<Lasa-l si anul acesta!>>, ci sa corectam unde este cazul>>”.

Canciu a mai declarat ca in judetul Braila, delegarea care s-a facut pe posturi de conducere nu are nicio legatura cu evaluarea anuala a directorilor, ci s-a facut pe alte criterii si a precizat ca-si asuma in totalitate aceste numiri. Intrebat concret pe ce criterii a facut selectia directorilor unitatilor de invatamant, seful ISJ ne-a raspuns: “In primul si in primul rand, am vizat colegi are sunt acceptati de cancelarie, oameni care sunt respectati de cancelarie, care au un dialog adevarat cu cancelaria si care pot si care isi asuma, ca si asta este foarte important. Ca sunt si oameni care au toate calitatile, dar spun <<Nu vreau, nu-mi asum functia de director!>>”.

Poate a fost o scapare, poate nu, dar in raspunsul sau, inspectorul scolar general n-a rostit cuvantul “competenta”.

Declaratia completa a lui Catalin Canciu despre acest subiect, aici: