Canciu: Eu nu stau sa fac sesizari impotriva celor care fac presiuni politice

P1110236

Inspectorul scolar general al Brailei, Catalin Canciu, considera ca atat timp cat refuza orice solicitare a politicienilor locali de a numi directori de scoli si licee dupa indicatiile lor, nu este cazul sa faca prea mare caz de aceste interventii. Canciu a povestit astazi cum a fost invitat de senatorul Mihai Danut (PNL) – cu care are o relatie personala –  la o discutie, la un restaurant si ca acolo s-a trezit ca la masa erau presedintele PNL Braila, Vasile Cortez, si primarul comunei Bertesti, Costel Capbun (PNL), care i-au cerut sa-l schimbe pe directorul scolii gimnaziale din localitate. Mai mult, spune Canciu, primarul ar fi amenintat ca daca directorul nu este schimbat, Primaria nu va mai aloca fonduri scolii.

Inspectorul scolar general a precizat ca a refuzat categoric sa schimbe directorul, mai ales ca in urma cu cateva luni, cand il intrebase pe Capbun daca este multumit de directorul scolii si de colaborarea cu acesta, primarul ii spusese ca totul este in ordine: “In luna aprilie, domnul primar a spus ca totul este roz in luna august, domnul primar imi spune ca totul este negru. M-am intrebat in secunda urmatoare cererii dansului: <<Nu cumva este un interes politic?>>. Mai ales ca-mi daduse si un nume. Si sa fim foarte bine intelesi: in momentul in care eu am spus <<Da>> unui lider de partid, automat trebuie sa spun <<Da>> tuturor”.

Chestionat daca nu s-a gandit sa faca si demersuri legale, in privinta acestor presiuni politice, seful ISJ a spus ca nu se ocupa cu asa ceva: “Nu cred ca a fost un santaj, nu stiu daca a fost un santaj. Eu i-am spus <<Faceti un abuz>>, cand m-a amenintat ca nu mai da fonduri scolii, daca nu schimb directorul. Eu am lasat la nivelul… cum sa va spun eu… odata ce nu am participat la ceea ce imi cerea domnul primar… Eu cred  ca semnalul a fost clar, am spus <<Nu>> si cu asta, basta. Eu nu stau acum sa fac nu stiu, sesizari si alte… pentru ca nu e rolul meu. Eu ma ocup de invatamant si atata tot”.

Canciu a refuzat sa dea si numele persoanei care a fost propusa de primarul din Bertesti ca si director al scolii: “Eu nu faceam aceasta discutie publica, daca domnul Cortez nu ar fi spus tare si transant ca domnia sa si partidul incurajeaza neimplicarea politica in scoala. Si am spus: cum e posibil sa spui acest lucru, atata timp cat domnia sa a fost primul care a venit?”.