Canciu: In mediul urban, clasele trebuie sa aiba efective maxime. Si invatamantul traieste tot intr-o economie de piata, trebuie reduse cheltuielile

P1110419

Inspectorul scolar general al Brailei, Catalin Canciu, spune ca  a schimbat radical conceptia de pana acum a ISJ in privinta structurii invatamantul local, acordand atentie si celui tehnic, tehnologic, nu doar liceelor teoretice importante, care erau sustinute prioritar. Mai exact, Catalin Canciu a explicat ca pana acum, ani la rand, se marea numarul de clase de la licee de prestigiu precum “Murgoci” si “Balcescu” si se reducea numarul celor de la liceele tehnologice, ceea ce nu era corect: “Oameni buni, se faceau planuri de scolarizare in felul urmator: la Balcescu <<Mai, e Balcescu, mai da-i o clasa!>>, la Murgoci <<E Murgoci, mai da-i o clasa!>> si se ajungea ca invatamantul tehnologic, tehnic, era foarte scazut. Ajunsesem anul trecut la apoape 60% invatamant teoretic si vocational, in conditiile in care  strategiile europene spun sa fie doar 40%. Ei, anul acesta, pentru ca noi am realizat un plan de invatamant spun eu echilibrat, am avut doar 113 locuri neocupate in prima etapa. Va rog sa va uitati la Calarasi, un judet de marimea judetului Braila: au ramase 22 de clase nefacute la liceu. Aici este problema!”.

Seful ISJ a precizat ca are de gand sa impuna o alta mentalitate si in ceea ce priveste formarea claselor in mediul urban, unde pana acum s-au acceptat si clase care aveau un numar mai mic de elevi, ceea ce facea sa creasca mult cheltuielile scolilor: “Cel putin in mediul urban, clasele trebuie sa aibe efective maxime. Totdeauna s-a mers asa, in sistem inertial, <<lasa, mai, ca merge!>>, dar trebuie sa ne gandim si la eficienta, pentru ca si invatamantul traieste intr-o economie de piata si vedeti ca la ora actuala, multor scoli nu le ajung banii pana la sfarsitul anului, incepem rectificarile, ca nu mai au bani, luam o scoala si dam la alta. In mod normal, o scoala ar trebui sa se chibzuiasca si sa aiba bani pana la sfarsitul anului”.