Caprariu: Chiriac a fost in Ministerul Sanatatii, trebuie sa stie cu cine sa vorbeasca acolo, pentru problema de la UPU Braila!

P1190444

Consilierul municipal Lucian Caprariu le cere presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac si primarului Marian Dragomir sa-si asume raspunderea si sa rezolve o problema care afecteaza intreaga comunitate: modul lamentabil in care functioneaza Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean. Caprariu spune ca avand in vedere ca bolnavii adusi cu Salvarea sunt lasati sa astepte ore in sir, inainte de a fi consultati de un medic, UPU ar trebui numita mai degraba “Bolnita” si le cere sefilor administratiei publice locale sa gaseasca solutii, chiar daca Unitatea de Primiri Urgente nu este in directa lor subordine, ci in acea a Ministerului Sanatatii.

Consilierul municipal apreciaza ca pentru  presedintele CJ, care are in subordine Spitalul Judetean, ar fi cu atat mai usor sa intervina, cu cat pana de curand  a fost secretar de stat in ministerul amintit: “Daca Iulian Chiriac tot a fost in ministerul ala, inseamna ca stie cu cine sa vorbeasca acolo! Si chiar daca n-ar fi fost in minister, el trebuie sa-si asume raspunderea unui presedinte de CJ care are in subordine Spitalul Judetean. Bun, inteleg ca UPU nu tine de Spitalul Judetean, ca tine de minister, ca e stat in stat, dar tu ai o responsabilitate, sa vezi ce trebuie facut ca acest UPU sa functioneze. Si atunci ce ai de facut: pai hai sa vedem cu functioneaza alte UPU in tara asta?

Intrebare: Toate UPU au aceeasi problema? 1. Da! Atunci sa zboare responsabilul din minister 2. Nu! Atunci sa se implementeze bunele practici din UPU care functioneaza de facto. Si tot sa zboare responsabilul din minister.

Si daca sunt UPU care functioneaza, sa vorbesca Chiriac la minister: <<Detaseaza-l, domnule, la Braila, pe ala care a facut UPU sa mearga, fa o analiza, spune-ne ce nu merge la UPU Braila, ca sa stim exact ce avem de facut!>> Sa vedem ce pasi avem de facut, ca sa ajungem la un stadiu de normalitate. Mai trebuie personal, mai trebuie saloane, ce mai trebuie?”.

Lucian Caprariu mai spune ca declaratia recenta a presedintelui Chiriac, cum ca UPU nu este in subordinea sa si deci, nu are ce sa faca, nu poate fi acceptata ca un raspuns: “Eu nu accept asta ca un rapsuns. Eu, daca as fi presedinte de CJ, as gandi: <<Domnule, Unitatea de Primire a Urgentelor functioneaza la mine in judet!>>; si chiar si ca primar m-as implica, m-as duce la minister: <<Mai baieti, stati asa putin!>>.

Dar nu noi trebuie sa le coordonam activitatea lor, ca sefi ai administratiei, ei trebuie sa gaseasca solutii, sa faca sa mearga UPU Braila! Ei cauta mereu explicatii. Nu, ne-am saturat de explicatii. Vrem sa fie gasite solutii. Tu, ca  presedinte CJ, mai ales ca om care ai lucrat in minister, stii exact unde sa te duci sa spui: <<Mai, de cine tin aceste UPU – ca este unul acolo, la minister, care raspunde de ele –; mai Cutarescule, exista niste criterii, spune-mi clar cum ar trebui sa functioneze UPU, sau macar spune-mi in tara asta, unde merge bine UPU!>> <<Pai merge bine acolo si acolo>> <<Bine, comparativ, ce fac aia acolo, de merge? Sa ne faca si noua, la Braila, o analiza, sa ne spuna ce trebuie schimbat, ca sa mearga!”.