Chiriac: Consiliul Judetean nu are autoritate asupra UPU, ei sunt subordonati direct Ministerului Sanatatii

P1090858

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, sustine ca in afara de a discuta cu personalul de la UPU si a-i cere managerului Spitalului Judetean, Mihail Iugulescu, sa-si exercite autoritatea pe care o are asupra celor de la Unitatea de Primiri Urgente, CJ nu poate face mare lucru. Chiriac a explicat astazi ca UPU este o entitate subordonata direct Ministerului Sanatatii, deci autoritatile brailene nu pot sanctiona in niciun fel medicii si asistentele care lucreaza acolo.

Pe de alta parte, Chiriac a admis astazi ca uneori, si medicii specialisti din spital care sunt chemati la UPU de pe sectii, pentru diversi pacienti, vin cu mare intarziere, dovada ca exista o “ruptura” in relatia dintre personalul medical din spital si cel de la UPU: “Consiliul Judetean nu poate interveni cu sanctiuni la UPU, pentru ca sunt in subordinea Ministerului Sanatatii. CJ poate interveni pe partea de management al Spitalului Judetean, referitor la investitii, mai putin referitor la partea medicala si mult mai putin la UPU, pentru ca toate sumele pentru UPU vin de la Ministerul Sanatatii.

E o struto-camila acolo, dar asta este legislatia si trebuie sa o respectam. In principiu, managerul poate avea o discutie cu seful de la UPU, poate manageria putin lucrurile acolo, poate avea o discutie cu medicii de garda care pot cobori sau nu pot cobori de pe sectii… Legal, insa, nu poate lua masuri la UPU. E putin cusuta cu ata alba situatia asta…”.

Seful judetului spune insa ca daca managerul Spitalului Judetean nu poate sa-i sanctioneze pe cei de la UPU, el poate face acest lucru cu aceia dintre medicii specialisti care nu sunt dispusi sa colaboreze cu cei de la Unitatea de Primiri Urgente: “Presiunea pe care o poate pune managerul asupra medicilor pe care-i are in subordine poate fi legala, in functie de fisa postului fiecaruia si managerul are toata autoritatea de a gestiona aceste probleme. In momentul in care ajunge pacientul, este investigat la UPU, el trebuie sa ajunga pe o sectie, sa se ia o hotarare, va fi internat sau va merge casa. Eu cred ca aici este ruptura si i-am spus domnului manager sa lucreze putin la partea asta de relationare intre UPU si celelalte sectii din spital”.