Chiriac: Nu stiu de ce primarii prefera sa dea bani la firme private, ca sa le scrie proiecte, in loc sa le obtina gratis de la CIDIEDD

P1190080

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac, spune ca nu are idee de ce multi dintre primari, in anii trecuti, au preferat sa lucreze cu firme private, pe care le-au platit pentru a le intocmi proiecte cu care sa acceseze finantari europene, in loc sa colaboreze cu Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila (CIDIEDD), care le-ar face aceste proiecte gratis. Chiriac a declarat pentru MD PRESS ca are de gand sa discute cu fiecare primar in parte, in perioada urmatoare, despre proiectele pe care le au in vedere acestia si despre ajutorul pe care li-l poate da CIDIEDD. El a precizat insa ca nu le va impune primarilor sa lucreze cu CIDIEDD, daca ei au alte preferinte: “In primul rand, i-am cerut domnului director Randunica de la CIDIEDD sa scoata toate axele de finantare la care deja s-a dat drumul pe 2014-2020, pe care primarii pot sa depuna proiecte. I-am spus sa mearga la ei, asa le arate ca axele sunt deschise si sa poata scrie proiecte. I-am dat termen pana la sfarsitul anului 2016 si o sa merg si eu si o sa fac sedinte cu primarii, sa le spun ca proiectele pot fi scrise gratis prin CIDIEDD, pentru ei”.

L-am informat pe presedintele CJ ca primarii stiau si pana acum ca pot beneficia cu titlul gratuit de serviciile CIDIEDD, in ceea ce priveste scrierea de proiecte, insa din motive necunoscute, multi au preferat sa dea bani unor firme private, ca sa le faca proiectele respective.

“Pana la urma, eu nu pot sa le impun sa-si faca proiectele la CIDIEDD”, ne-a spus Chiriac.

L-am intrebat pe seful judetului daca poate macar sa se intrebe de ce ar dori niste primari sa plateasca pentru ceva ce ar putea obtine gratis, dar Chiriac nu pare sa sesizeze nimic suspect in aceasta chestiune: “Nu stiu ce sa spun… Amandoua solutiile sunt legale.

Dar eu stiu ca i-am cerut domnului Randunica sa faca o informare catre toti consilierii cu ce s-a intamplat la CIDIEDD, pentru ca a fost discutia ca de ce mai platim noi, CJ, acea cotizatie la Centrul respectiv si i-am spus sa-mi dea o situatie clara, cati bani a platit CJ si ce bani s-au adus cu acele proiecte scrise de ei. Mie mi-a spus ca s-au dat in jur de 10 miliarde de lei vechi de la CJ si s-au adus circa 40 de miliarde de euro.

Pana la urma, cei care fac parte din aceasta asociere, CIDIEDD, ar trebui sa se gandeasca foarte bine, ca acolo este gratis. Nu stiu de ce, nu pot sa va raspund de ce se duc sa faca proiecte cu firme private si sa plateasca, desi ar putea sa le obtina gratis. Ne intrebam retoric de ce fac proiecte cu aia si nu fac cu aia…

Eu o sa trec prin toate loalitatile – deja am trecut prin 10 dintre acestea – si o sa discut cu primarii despre proiectele lor pentru acest mandat, sa le putem prioritiza si in momentul in care vorbesc cu ei, am in vedere si aceasta chestiune cu CIDIEDD”.

Amintim ca la o recenta sedinta CJ Braila, consilierul judetean Ovidiu Nechita (PNL) a intrebat de ce plateste CJ o cotizatie de 500.000 ron la CIDIEDD – la care mai sunt asociate 34 de primarii din judet – si ce face Centrul cu acesti bani, daca primariile respective oricum isi fac proiectele cu firme private.