Consilierul Danut Lungu: Cu cat lumea e mai proasta, cu atat e mai usor de controlat

P1060710

Consilierul judetean Danut Lungu (PNL) contesta modul in care se acorda la ora actuala ajutoarele sociale de tipul venitului minim garantat. Lungu nu este de acord ca Romania sa devina un stat de asistati social si considera ca multi dintre beneficiarii venitului minim garantat nu merita sa primeasca acest ajutor, fiindca acestia nu respecta conditiile legale – adica muncesc la negru si au venituri nedeclarate si in plus, nu presteaza niciun fel de munca in folosul comunitatii, in schimbul banilor pe care-i primesc de la stat.

Intr-un comentariu postat pe o retea de socializare, consilierul liberal scrie: “NU sunt de acord ca Romania sa devina un stat asistential. Aceste ajutoare sociale se acorda familiilor si persoanelor singure,fara locuinta aflate in situatie de nevoie, care traiesc în adaposturi improvizate, ale caror venituri se situeaza sub nivelul minim garantat.
Aici intervine incalcarea legii. Sunt foarte multe persoane, apte de munca,care nu se incadreaza,care nu presteaza munca in folosul comunitatii, dar care beneficiaza de acest VMG. Multi dintre ei lucreza la negru.Atat in mediul urban cat si rural. Acest lucru duce la o incurajare a fortei de munca la nemunca, la o deteriorare a gradului de calificare, la o scadere a nivelului de trai, a gradului de cultura, a valorilor produse de societate.Datorita veniturilor mici, nu-si pot plati facturi la utilitati( duce la cresterea costurilor la apa, gunoi etc), taxe, impozite.
Daca s-ar face un control riguros la dosarele de asistenta sociala, sigur peste 60% din numarul total de asistati, nu vor mai beneficia.
Cate nu s-ar putea face cu acesti bani economisiti ?
20% din ei ar putea fi folositi la cresterea pensiei minime.
30%din ei ar putea fi folositi la cresterea salariului minim in sistemul bugetar.
25% ar putea fi folositi in dezvoltarea infrastructurii.
25% ar putea fi folositi pentru dezvoltarea mediului privat, prin programe guvernamentale pentru crearea si dezvoltarea unor activitati de productie/prestari servicii, lucru care duce la crearea de noi locuri de munca.(macar in zonele in care numarul de asistati sociali este mare)
Prin aceasta lege de asistenta sociala, statul incurajeaza unii cetateni sa traiasca cu ajutoarele sociale fara a fi stimulati, fortati sa-si caute un loc de munca, sa-si castige existenta. Ar fi bine daca, cel putin un membru al familiilor care primesc ajutorul social,ar fi obligat, daca vrea sa beneficieze de acest ajutor, sa aiba un loc de munca stabil, cu carte de munca.
Sigur, sunt multi care au solutii mai bune ca mine…dar…nu se vrea…
Cu cat lumea e mai proasta, cu atat e mai usor de controlat”.