Cucu: La Braila putem produce sfecla de zahar foarte usor

2

Fermierul brailean Marcel Cucu spera ca alaturi de colegii din nou infiintatul PAR (Partidul Agricultorilor din Romania) sa puna in practica o serie de proiecte care, in opinia sa, ar schimba mult in bine situatia din agricultura.

Marcel Cucu a declarat astazi ca sunt multe partide care spun ca au programe pe agricultura, insa practic, s-a dovedit in ultimii 26 de ani ca nu s-a facut mai nimic in acest domeniu.

Liderul PAR Braila a dat si cateva exemple de proiecte pe care si-ar dori sa le vada realizate de la nivel guvernamental: “Un proiect ar fi schimbarea opticii in legatura cu politicile de irigat, sa nu mai pompam apa din Dunare decat acolo unde este rentabil acest lucru si constituirea acumularilor de apa pe raurile interioare, pentru a iriga gravitational.

Un alt proiect se refera la refacerea structurii de integrare a productiei primare, respectiv zootehnia. Trebuie sa stimulam zootehnia. Noi vindem productia primara si la export.

Am citit zilele trecute niste statistici care m-au cutremurat: in ultimii 20 de ani, valoarea productiei agricole in Romania a scazut de 4 ori. A scazut din cauza asta: ca noi nu avem o valorificare superioara a productiei primare si vindem prumb, vindem orz, vindem grau fara sa-l trecem prin procesul de prelucrare. Si la fel cu floarea soarelui si nu mai vorbesc de sfecla de zahar. Un proiect foarte important ar fi reabilitarea producatiei de sfecla de zahar, inclusiv cu prelucrare. Noi, la nivelul judetului Braila, am avut la un moment  dat o activitate foarte intensa pentru producerea zaharului si a sfeclei de zahar. Noi avem conditii. Judetul Braila este cel in care irigatiile sunt la cel mai inalt nivel, 65-70% din total irigatii din tara se practica in judetul Braila si putem face sfecla de zahar foarte usor”.