Dr. Lupu: Numarul specialistilor UPU si al celor din spital a scazut la jumatate si continua sa scada

P1090850

Medicul Laurentiu Lupu, de la Spitalul Judetean Braila, sustine ca din cauza numarului foarte mare de persoane care se prezinta la Unitatea de Primire Urgente (UPU) pentru a-si rezolva probleme de sanatate care sunt de competenta medicilor de familie, se pune o presiune foarte mare pe doctorii din spital. Laurentiu Lupu spune ca medicii din spital sunt stresati ca urmare a numarului exagerat de mare de solicitari, precum si a garzilor grele si din aceasta cauza, ajung sa aiba ei insisi probleme de sanatate, iar uneori, pur si simplu se satura si pleaca sa lucreze in alta parte.

Dr. Lupu sustine, intr-o postare pe o retea de socializare, ca numarul specialistilor din spital a scazut la jumatate si  ca situatia se va inrautati, din acest punct de vedere: “Presiunea care se exercita pe medicii de la UPU si pe medicii specialisti pe probleme devine extrema, de nesuportat, se adauga stresului unor garzi foarte grele cu multi pacienti si acesti medici cedeaza: mor sau pleaca oriunde! Ce ramane? Un gol care nu poate fi umplut. Si atunci, cand un pacient accidentat de masina are nevoie de asistenta de urgenta nu o va mai avea. Numarul specialistilor UPU si al celor din spital a scazut dramatic la jumatate si continua sa scada. Va veni si momentul scadentei in care nu vor mai fi pur si simplu! Aici nu este vorba ca sunt platiti prost, nu e doar vorba ca sunt suprasolicitati, ca sunt sub o presiune extrema greu de acceptat, e vorba ca, fara o solutie rationala, nu vom mai avea sistem de asistenta de urgenta pentru urgentele adevarate, grave.
Are o mare importanta sa trecem de la o asa-zisa rezolvare prin sistem punitiv, care nu va duce decat la dizolvarea sistemului si atat, la o rezolvare rationala, in care fiecare va accepta ca trebuie sa faca ceva. Pacientul sa se adreseze din timp pentru problemele curente medicului de familie, la UPU sa ramana urgentele majore, presiunea inutila pusa pe sistem sa inceteze.
Toti spunem ca vrem sa fie mai bine dar, uneori, nu stim cum arata acest mai bine, ce ar trebui sa se intample ca sa fie mai bine. Ca sa fie mai bine fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva”.