Dr. Lupu: Sistemul de urgenta nu e gandit in regim de policlinica, in care vin oamenii sa-si rezolve patologia lor curenta

270442_110079252420225_7077615_n

Medicul Laurentiu Lupu, de la Spitalul Judetean Braila, considera ca cetatenii nu sunt suficient de bine informati in legatura cu ceea ce reprezinta Unitatea de Primire Urgente (UPU) si care este menirea ei, in sistemul medical romanesc. Dr. Lupu explica, intr-o postare pe o retea de socializare, ca UPU este conceputa ca o entitate medicala care se ocupa strict de urgentele medicale, adica de acele traume majore care pun in pericol viata pacientului. In opinia medicului amintit, faptul ca in Romania, in general, si in Braila, in particular, se prezinta la UPU o multime de pacienti care nu se incadreaza in aceasta categorie, face ca la Unitatea de Primire Urgente sa fie atat de aglomerat, iar bolnavii sa fie nevoiti sa astepte uneori ore in sir, inainte de a putea fi vazuti de un medic: “UPU nu este un concept romanesc gandit de dr Arafat sau altcineva, este o entitate care se regaseste in multe tari occidentale: ER sau emergency room, camera de urgente. De URGENTE! Ce inteleg ei prin urgente? Traumele majore din accidente, plagi impuscate, infarctul miocardic acut si altele la fel! Majore! Unde se duc cei cu alte patologii care nu sunt urgente? Fie s-au dus deja la medicul de familie fiind dupa caz rezolvati printr-o reteta fie urmeaza sa mearga a doua sau intr-o alta zi, fie medicul de familie i-a trimis pentru o programare peste cateva zile sau cateva saptamani in vederea unei investigatii de care ar avea nevoie.
La noi, din considerente pe care nu le detaliez, s-a luat hotararea ca la UPU sa vina orice patologie pentru a fi rezolvata intr-un fel sau altul. Pe de alta parte, ca sa poata functiona, UPU are reguli stricte, asa-numitele coduri de urgenta: rosu pentru urgenta maxima etc. Care este sensul clasificarii intrarii pacientilor? Unul simplu: un traumatism rutier cu pacient cu ruptura de organ va intra mereu primul pentru ca nu are cum sa astepte pentru ca moare fara o asistenta imediata. Asa incat, un pacient cu o durere de dinti va fi mereu amanat nu pentru ca durerea lui de dinti nu e mare ci pentru ca, din punct de vedere vital, acest pacient nu este supus riscului de a muri! Sigur ca atunci cand ai o durere de dinti nu-ti mai pasa de nimic, sigur ca durerea ta e cea mai importanta si e firesc sa fie asa, dar, din punctul de vedere al conceptului dupa care a fost crea UPU, cel cu durerea de dinti nu are ce cauta la UPU ci la farmacie sa ia un antibiotic, un antiinflamator si ziua sau zilele urmatoare la stomatolog sa-i rezolve abcesul.
Cine lucreaza la UPU? La UPU sunt medici specializati pe asistenta de urgenta de care vorbeam, nu medici de familie. Medicii UPU intubeaza, monteaza eventual catetere, cunosc manevrele de resuscitare a cordului etc. Ei lucreaza in colaborarea cu specialistii pe domenii: chirurgi, internisti, neurologi, neurochirurgi etc.
Tot acest sistem de urgenta este gandit pentru un numar limitat de pacienti, gravi, ale caror probleme duc, daca nu sunt rezolvate imediat, la deces. Atat! Sistemul de urgenta nu e gandit in regim de policlinica, in care vin oamenii sa-si rezolve patologia lor curenta. De aici apare conflictul care nu poate fi rezolvat cu controale inopinate sau cu sanctiuni pentru ca, totdeauna, orice sistem punitiv, coercitiv exagerat, care nu intelege cauzele si se adreseaza efectului, duce la dezorganizarea sistemului”.