Dragomir (PSD), despre ideea lui Danaila (PNL), cu autobuze electrice pe care sa se circule gratuit: O sa ne depaseasca in idei populiste!

P1100566

Gura primarului adevar graieste! Edilul sef al Brailei, Marian Dragomir, ”s-a scapat” astazi si a declarat ca uneori, liberalii ajung chiar sa-i depaseasca pe social-democrati in idei populiste. Altfel spus, PSD-istii nu stau deloc rau, la capitolul „idei populiste”… Dragomir a facut acest comentariu atunci cand a fost intrebat cum comenteaza declaratia facuta recent de consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL), cum ca Municipalitatea ar trebui sa cumpere autobuze electrice, cu care toti calatorii sa circule gratuit.

In ceea ce priveste strict chestiunea legata de achizitionarea de autobuze electrice, Marian Dragomir a declarat ca ar fi de dorit ca liberalii sa nu le laude ca e ideea lor, fiindca mai toate partidele au vorbit in campania electorala despre aceasta varianta pentru transportul in comun: “Nu este o initiativa a PNL, este un lucru pe care l-am analizat cu totii; haideti sa nu ne asumam paternitatea acestei idei, cred ca toate partidele care au participat in campania electorala au avut in oferta lor transportul electric”.

Cat despre asigurarea transportului gratuit pentru toti calatorii, pe autobuzele electrice, despre care vorbea liberalul, primarul a spus: “Inseamna ca o sa ne depaseasca in ideile populiste!

Este un subiect foarte complex, care trebuie analizat cu atat mai mult, cu cat eu am initiat anumite discutii despre autobuzele electrice, despre ce inseamna accesarea de fonduri europene, care este costul unui autobuz electric – care pleaca de la 600.000 euro si poate ajunge pana la 1.000.000 de euro, cu cofinantare din partea Primariei Braila de 2% -, ce inseamna o autonomie a acestor autobuze si cele mai importante detalii sunt legate de costul de asigurare, care, din discutiile preliminare, se ridica la suma enorma de 60.000 euro pe an. In conditiile in care un autobuz de mica capacitate costa aproximativ 48.000 euro, iar un autobuz de capacitate medie, de tipul celor care circula astazi in Braila, costa 85.000 de euro, cred ca pentru moment, asigurarea de 60.000 euro – daca se confirma aceasta suma -, este absolut exorbitanta si ineficienta din punct de vedere al costurilor pe care le genereaza aceste autobuze.

Mai mult decat atat, trebuie se vedem si locatia in care se va face service-ul acestor autobuze, pentru a vedea daca putem avea un service in Romania sau trebuie sa le trimitem in alte tari, cu toate costurile aferente.

Adica ideea este buna, a noastra, a tuturor, pe transport electric, vrem transport care sa nu polueze, dar trebuie sa vedem si care sunt costurile si cat ne permitem”.