Lungu, despre personalul de la UPU: Inainte de a fi doctori, asistenti, sunt oameni cu necazuri personale, oameni care obosesc si ei dupa 4-5 ore de munca

P1060710

Consilierul judetean Danut Lungu (PNL) sustine ca dincolo de numarul mare de pacienti care vin la UPU – unii dintre ei, cu probleme minore, care ar trebui rezolvate de medicii de familie -, un alt motiv pentru care este mare aglomeratie la Unitatea de Primiri Urgente Braila este cel legat de deficitul de personal medical.

Intr-un comentariu facut pe o retea de socializare pe aceasta tema, Danut Lungu isi argumenteaza opinia: “UPU Braila are o lipsa mare de medici. Stiu ca acum doua luni in UPU isi desfasurau activitatea 7 doctori, fata de 29 cat ar fi necesari pentru o activitate normala. Trebuie inteles ca acesti doctori au o mare responsabilitate in timpul serviciului. Nu pot consulta si decide investigatiile decat pentru un singur pacient. Nu pot consulta mai multi pacienti odata. De deciziile luate de ei, in unele cazuri, depinde viata pacientului. Inainte de a fi doctori, asistenti, sunt oameni cu bucurii si necazuri personale, oameni care obosesc si ei dupa 4-5 ore de munca.
Da, sunt unele cadre medicale care au un comportament care lasa de dorit, dar se pot gasi solutii. Obligarea cadrelor medicale de a participa la cursuri de conduita profesionala. Testarea activitatii profesionale personale tinand cont de parerea pacientilor. Informarea pacientilor cu privire la conduita profesionala la care este indreptatit se sa astepte de la cadrele medicale. Crearea unui mediu de lucru care sa asigure o crestere a calitatii serviciilor”.
De asemenea, consilierul judetean sustine ca trebuie luata in calcul si “latura administrativa”: “Angajatii UPU sunt platiti de ministerul sanatatii, dar sunt in subordinea Managerului spitalului judetean. Iar o lege proasta, pentru ca CJ Braila nu se poate implica in activitatea din sectie deoarece angajatii UPU nu sunt angajatii Consiliului Judetean. Dar de buna desfasurare a activitatii raspunde Managerul de spital, care este angajat al CJ Braila.

Trebuiesc extinse si dotate spatiile UPU in functie de numarul de pacienti care apeleaza la aceste servicii. Inclusiv suplimentarea numarului de paturi in saloane nou facute. La spitalul judetean corp B (Hipodrom) pe langa sectia de primiri urgente Cardiologie se poate dezvolta o alta sectie UPU.

Sa nu uitam ca tot sistemul de sanatate lasa de dorit, lucru care se datoreaza pe de-o parte legilor proaste care nu se leaga intre ele, care nu au o continuitate (unele legi din sistemul social, sanatate administrativ trebuiesc sa aiba legaturi), cat si interventia statului de a creste calitatea serviciilor (trimiterea cadrelor medicale la scolarizari, specializari etc, asigurarea unui venit bun, in functie de conditiile de lucru, care sa duca la o satisfactie profesionala, motivare, performanta)”.