Lungu: Sunt peste 22.000 de braileni nu au asigurare de sanatate si care se duc la UPU pentru orice problema, chiar daca nu e o urgenta

P1190143

Consilierul judetean Danut Lungu (PNL) este de parere ca unul dintre motivele pentru care este mare aglomeratie la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Braila il constituie faptul ca cetatenii care nu au asigurare de sanatate nu pot merge la medicul de familie si ca atare, pentru orice problema, se prezinta la UPU, chiar daca nu este vorba despre o situatie care sa le puna in pericol viata.

Intr-un comentariu facut pe o retea de socializare in legatura cu problemele de la UPU Braila – unde bolnavii asteapta chiar si 8 ore, pana sa ii vada un medic -, Danut Lungu scrie ca sunt mai multi factori care au adus sectia UPU in aceasta situatie, iar una dintre ele este “latura sociala”: “Toti cetatenii care nu contribuie la fondul de sanatate (care nu au card de sanatate) nu beneficiaza de servicii medicale de sanatate gratuite. Ei se numesc, neasigurati. Singurul loc unde se pot adresa atunci cand au probleme de sanatate, chiar daca uneori sunt probleme minore, este sectia de primiri urgente, UPU. In Braila sunt peste 22 de mii de cetateni care beneficiaza de venitul minim garantat, nu contribuie la fondul de sanatate, nu beneficiaza de servicii medicale, nu au posibilitati financiare de a plati o consultatie. Ei nu pot apela la serviciile unui medic de familie, daca au o problema minora, decat daca platesc consultatia. Asta nu inseamna ca sunt ei vinovati. Legea sanatatii (cardul de sanatate) nu a fost gandita pentru un numar mare de neasigurati. De aici cred eu ca apare aglomeratia.

Ce ar trebui facut ? In primul rand un studiu in care sa se urmareasca cati cetateni vin la sectia UPU? Cati sunt asigurati, cati sunt neasigurati? Daca este necesar, se mai poate infiinta o sectie UPU in corpul B al spitalului judetean. Ar trebui facuta o campanie de informare/indrumare a cetatenilor asigurati catre medicii de familii pentru acele probleme care se pot rezolva la cabinetul medical. Controlul periodic facut in cabinetele medicale de familie poate identifica unele probleme medicale intr-o faza de inceput si se pot remedia fara a mai apela la alte cabinete/sectii medicale. Aceste controale sunt gratuite”.