Sabados, despre consolidarea cladirii Teatrului “Maria Filotti”: Este o lucrare extrem de importanta, necesara si bine facuta

P1190873

Managerul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados, considera ca lucrarile de reparatiile capitale realizate la cladirea teatrului au fost bine facute, chiar daca au durat mai mult decat era prevazut initial. Sabados sustine ca era mare nevoie de o consolidare si de asemenea, de noi instalatii electrice, de incalzire, de climatizare, precum si de un nou acoperis, fiindca in ultimii ani, in teatru polua “din toate pozitiile: “Eu am fost de la inceputul lucrarii aici, cu o experienta destul de buna, pentru ca unde am fost inainte am avut, de asemenea, o lucrare foarte importanta, deci e al doilea teatru din cariera la care am si eu o mica contributie la restaurare. Important este ca noi ne-am implicat  foarte mult, chiar daca situatia noastra era de beneficiar indirect, noi nu eram parte din contract si era putin mai delicat din punct de vedere al greutatii cuvantului nostru. S-a lucrat foarte bine cu Directia de Strategii a Primariei si noi am fost o interfata importanta, cred eu, in sensul ca am fost tot timpul prezenti, desigur, fiind si interesul nostru sa iasa lucrurile cum trebuie si nu doar sa fie respectat proiectul, dar sa fie si imbunatatit. Pentru ca au fost niste imperfectiuni in proiect legate de functionalitatile teatrului si pe astea noi le stim mult mai bine si am avut marea sansa sa gasim intelegere in primul rand la beneficiarul principal, Primaria Braila, dar si la proiectant si constructor. Am reusit sa salvam cateva puncte erau era de-a dreptul  stanjenitoare, daca nu chiar ne afectau activitatea.

Este o lucrare extrem de importanta, necesara si bine facuta la nivel de consolidare, deci faptul ca cele 4 corpuri de cladire au fost solidarizate printr-o centura extrem de bine pusa la punct si de bine calculata, de jos pana sus, faptul ca in sfarsit s-au rezolvat problemele la acoperis, pentru ca ne ploua din toate pozitiile – erau mari probleme cu acoperisul -, e foarte important. Chiar daca acoperisul are o mica imperfectiune, ca o coama, pe care o vedeti, sigur ca o vedem si noi, dar noi stim ca in spatele acelei coame este o structura metalica fara de care soliditatea si rezistenta acoperisului nu era asigurata. Stiu, era ideal sa fie perfect acoperisul, ca aspect, dar pe mine ma intereseaza in primul rand soliditatea, rezistenta, conditiile bune pentru public si pentru personalul nostru.

Una peste alta, este o lucrare de care ar trebui sa fim cu totii mandri. Mai avem o singura problema, care este rezolvabila: o imbunatatire facuta de <<Electrica>>, pentru ca ne-am marit mult consumurile electrice si trebuie ca <<Electrica>> sa  construiasca acest punct de transformare, pentru ca sa ne asigure functionarea la parametri integrali a instalatiei de climatizare, fara de care ne cam cade cateodata curentul…”.

Amintim ca pentru proiectul ce  viza reparatiile capitale ale imobilului in care functioneaza Teatrul “Maria Filotti”, contractul de finantare a fost semnat in 2012, lucrarile efective au inceput in februarie 2014 si s-au finalizat in aceasta vara. Valoarea totala a proiectului a fost de 18,7 milioane lei, din care contributia UE a fost de 13 milioane lei, restul fiind acoperit cu fonduri de la bugetul national si bugetul local.