Botea: Catalin Canciu conduce Inspectoratul Scolar in mod despotic si ia decizii pe principiul “asa vreau eu”

img_0328

Prim-vicepresedintele PMP Braila, Viorel Botea, a declarat astazi ca profesorul Catalin Canciu conduce Inspectoratul Scolar Judetean „in mod dictatorial si despotic, fara analize temeinice” si ia decizii pe principiul “asa vreau eu”. Botea a dat exemplul Centrului de incluziune sociala, unde Catalin Canciu a decis sa renunte la postul de director adjunct fara sa se consulte cu presedintele Consiliului Judetean, Iulian Chiriac, desi Centrul amintit este in subordinea CJ. Inspectorul scolar general nu numai ca nu s-a consultat cu presedintele Consiliului Judetean inainte de a lua aceasta hotarare, dar nu l-a anuntat pe seful judetului nici macar dupa ce a luat decizia, astfel incat Iulian Chiriac a aflat “pe surse” se s-a intamplat in  centrul pe care CJ il finanteaza.

Si mai grav, spune Botea, este faptul ca seful ISJ a luat decizia desfiintarii postului de director adjunct pe baza unei razbunari personale: “A fost discutia cu Centrul de incluziune sociala, unde s-a taiat postul de director adjunct. In mod normal, eu, ca inspector scolar general, am facut o analiza asupra fenomenului, consider ca postul de director adjunct nu mai este bun, ma duc sa discut cu cel in subordinea caruia se afla acest Centru, adica CJ – deci trebuie sa ma duc sa discut cu reprezentantul acestei instituii, presedintele CJ. Ii spun: <<Domnule, nu sunt de acord sa mai avem acest post, pentru ca…>>. M-am dus, i-am aratat, i-am explicat, <<Eu sunt inspectorul general si propun acest lucru>>. Discuti cu presedintele Consiliului Judetean si impreuna se ia decizia cea mai buna.

Eu asa faceam. Nu ca da presedintele CJ ordin din punct de vedere politic sa faci nu stiu ce, dar presedintele CJ si primarul sunt alesii brailenilor, da? Ei reprezinta vointa brailenilor. Eu, care sunt o persoana care ocup un post prin concurs – pentru ca el se bate in piept ca are concurs – nu pot sa fac ce vreau. Nu, daca ai concurs, nu faci ce vrei! Eu, ca inspector scolar general, nu ma bat in piept ca am concurs, ma bat in piept cu altceva: ca am reusit sa am o relatie foarte buna cu autoritatile locale.

Si la Centrul de incluziune sociala este o razbunare personala. Nu este justificata renuntarea la postul de director adjunct al Centrului nici din punct de vedere al numarului de elevi, nici din punct de vedere al problemelor care sunt acolo, pentru ca acolo sunt probleme foarte dificle, cu copii cu dizabilitati. Acolo trebuie sa fie cel putin un director adjunct, care sa sprijine directorul plin. Acolo sunt copii cu handicap, cu o sensibilitate deosebita, iar unul singur nu se poate descurca.

Dar Inspectoratul Scolar poate lua decizia desfiintarii acelui post. Inspectoratul Scolar poate sa decida in momentul de fata politica educationala din Braila – si o decide deocamdata in mod dictatorial si despotic, fara analize temeinice vizavi de sistemul educational. Se conduce dupa principiul <<asa vreau eu>>”.