IONITA: NU SE POATE SA NU MAI FACTURATI APA DE PLOAIE, DACA TOT FACETI FACTURARE INDIVIDUALA?

Consilierul municipal Sorin Ionita (PNL) l-a intrebat astazi pe directorul general al Companiei de Utilitati Publice “Dunarea”, Silviu Mangiurea, daca are de gand sa gaseasca o solutie si pentru a elimina asa-numita „taxa pe apa de ploaie”, daca tot a gasit solutii pentru facturarea individuala a consumului de apa potabila. Ionita i-a sugerat lui Mangiurea ca macar in unele zone ale orasului sa monteze conducte care sa preia apa de ploaie si sa o verse direct in Dunare, astfel incat brailenii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca atat de controversata “taxa pe apa de ploaie”: “Nu se poate lucra la infrastructura, in asa fel, incat apa de ploaie sa nu ajunga in canalizare si dupa aia in statia de epurare, ci pe o linie adiacenta, sa se verse direct in Dunare? Cred ca nu suparam pe nimeni…”.

Consilierul liberal a declarat pentru MD Press ca in opinia sa, conducerea CUP ar trebui sa inceapa ca din profitul propriu, sa instaleze astfel de conducte separate de reteaua de canalizare, macar pe cateva strazi – in functie de sumele disponibile -, astfel incat apa de ploaie sa fie preluata separat si astfel, locuitorii din zona respectiva sa nu mai fie obligati sa plateasca pentru epurarea acesteia. Ionita spera ca in cativa ani, noua retea sa se dezvolte si intr-o perioada mai lunga de timp, intreg orasul sa fie racordat la ea: “Consider ca inainte de a fi director, primar sau orice altceva, in primul rand, fiecare este cetatean si are responsabilitati in acest sens. Toata lumea cred ca are probleme cu apa de ploaie si e absurd sa platesti pentru apa de ploaie, asta o spun o multime de braileni. Eu vad lucrurile asa: CUP <<Dunarea>> este  o companie de interes public, nu trebuie sa faca mare profit. Atunci cand CUP vine si-si prezinta profitul, o parte din acei bani sa fie folositi de companie pentru a face pe 2-3 strazi o retea pilot prin care sa colecteze apa de ploaie – separata de  reteaua de canalizare – si sa o arunce in Dunare, ca nu supara nimeni, nu e poluata, e doar apa de ploaie”.

Chestionat daca din punct de vedere tehnic, este realizabil un astfel de proiect care sa „acopere” doar cateva strazi, Ionita ne-a declarat ca in opinia sa, acest lucru este posibil, fiindca “e curgere gravitationala, nu e nevoie de statii de pompare sau de epurare”.