OBREJA ZICE CA N-A FACUT DONATIA DE 63.000 LEI LA ALDE, CA SA POATA CANDIDA. NOI NU-L CREDEM

ALDE Braila si-a depus astazi listele de candidati la Biroul Electoral Judetean, cu Gheorghi Obreja, plasat pe locul 1 pe lista pentru Camera Deputatilor, ceea ce potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite de conducerea centrala a partidului, presupune ca acesta a facut deja donatia de 63.000 lei, obligatorie pentru fiecare candidat la mandatul de deputat sau senator (cel putin pentru cei aflati pe locuri considerate eligibile).

Chestionata daca Obreja a facut donatia amintita la partid, co-presedintele ALDE Braila, Daniela Radulescu, ne-a declarat astazi, dupa depunerea listelor, ca nu stie acest lucru si ca ar trebui sa-l intrebam direct pe Obreja. Radulescu n-a negat insa ca Gheorghi Obreja trebuia sa depuna suma respectiva, cu titlu de donatie.

Am mai intrebat-o pe Radulescu daca organizatia ALDE a depus suma de 10.500 lei/candidat, contributia obligatorie a fiecarei filiale judetene pentru alegerile parlamentare, iar sefa ALDE Braila a confirmat acest lucru.

Cat il priveste pe Obreja, acesta ne-a declarat ca nu a facut donatia de 63.000 de lei. Intrebat cum a putut sa-si depuna candidatura, in acest contex – mai exact, cum au semnat sefii de la centru documentele, daca n-a dat banii, Obreja ne-a spus razand sa-i intrebam pe cei de la Bucuresti.

Amintim ca la inceputul lunii septembrie, in cadrul reuniunii grupurilor parlamentare ale ALDE, s-au decis criteriile de eligibilitate pentru a ajunge pe lista partidului la parlamentare, iar intre acestea se aflau si unele criterii financiare: donatii de 10.500 de lei de la filiale, pentru fiecare candidat si 63.000 de lei de la fiecare persoana care vrea sa fie senator sau deputat.

Mai mult, potrivit unor surse interne, in sedintele din ultimele zile, co-presedintii ALDE de la nivel central au avertizat foarte serios candidatii ca nu le vor semna documentele, pentru a le putea depune la birourile electorale, pana cand nu vor vira banii in contul partidului.

In acest contex, este greu de crezut ca Obreja a avut parte de un tratament special din partea sefilor de la centru, mai ales ca nu este genul de candidat cu o charisma care face toti banii si atrage voturile electoratului, fara sa miste un pai si fara sa cheltuiasca un leu pentru activitatea din campania electorala.

Lasand deoparte „afacerile” electorale ale lui Obreja, precizam ca listele ALDE Braila pentru alegerile parlamentare sunt urmatoarele:

*la Camera Deputatilor: Gheorghi Obreja (om de afaceri, fost prefect), Daniela Radulescu (consilier municipal), Nicolae Pavlovschi (inginer), George Turiac (economist, consilier judetean), Lucian Mircea Dudulea (economist, consilier local in orasul Insuratei), Relu Bogdan (tehnician cadastru, consilier local in comuna Chiscani), Titel Ionut Mihalache.

*la Senat: Mihai Ruse (viceprimar al comunei Maxineni, fost primar, fost director la Camera Agricola), Danut Bancila (economist), Mariana Nicolae (asistent medical), Gabriel Dragut (primarul comunei Surdila Gaiseanca).