3-5 NOIEMBRIE, BRAILA – FESTIVALUL „MIHAIL SEBASTIAN”

In perioada 3-5 noiembrie, Braila va gazdui Festivalul “Mihail Sebastian”, organizat de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania – Cultul Mozaic. Evenimentul – aflat la prima editie sub acest nume – s-a desfasurat timp de 3 editii sub titulatura Zilele „Mihail Sebastian” si a fost transfromat intr-un festival dat fiind ca a crescut permanent in amploare si complexitate.
Prima editie a Festivalul “Mihail Sebastian” se va deschide joi, 3 noiembrie, la ora 14:30, in foaierul „Mihail Sebastian” de la Teatrul „Maria Filotti”.
Dupa festivitatea inaugurala vor fi prezentate comunicarile „Mihail Sebastian, un umanist intr-o lume a extremelor” – dr. Ioan Vulpescu, „Nota pe marginea publicisticii lui Mihail Sebastian” – Ionel Candea si va fi lansat volumul „Periplu printre poeti”, un traseu jalonat de scriitorul Geo Serban. Seara se va incheia cu spectacolul „Jocul de-a vacanta”, in regia lui Erwin Simsensohn si in interpretarea actorilor de la Teatrul „Maria Filotti”.
Vineri, 4 noiembrie, programul se va desfasura la Sala de Conferinte a Muzeului „Carol I”, incepand cu ora 10 si va cuprinde prezentarea „Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania” – director Carmen Hannah Iovitu, urmata de o masa rotunda cu tema „Unchiul meu, Mihail Sebastian” – Micaela Sebastian. Vor fi prezentate, de asemenea, comunicarea ”Mihail Sebastian – cronici literare despre scriitori braileni” va fi realizata de conf. univ. dr. Zamfir Balan; comunicarea „Mihail Sebastian – interpret al operei literare a lui Mircea Eliade” – dr.Valentin Popa, comunicarea „Mihail Sebastian si Marcel Proust” – asist. cercet. Petrus Costea si „Mihail Sebastian – publicistica antinazista” – prof. Ioan Munteanu.
Programul include si cateva momente muzicale, interpretate de Carmen Hannah Iovitu, Bucharest Klezmer Band si corul „Macabi” al C.E. din Braila, dirijor Bogdan Lifsin (muzica traditionala evreiasca) si elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” (muzica clasica).
Seara se va incheia la Sala „Studio”, de la Teatrul „Maria Filotti”, unde va avea loc spectacolul cu piesa „Marea iubire a lui Sebastian“ in regia Dianei Mihailopol, cu Rodica Mandache si Marius Manole.
Sambata, 5 noiembrie, programul va incepe la ora 15, la Teatrul „Maria Filotti”, unde va fi prezentata comunicarea cu tema „Arta recitirii: De doua mii de ani, de Mihail Sebastian” – prof. dr. Viorel Mortu, urmata de lansarea cartii „Romanul unui evreu” de Carol Feldman, in prezenta autorului si un moment dramatic in limba idis, „S’a Lign” dupa Salom Alehem – interpreteaza Geni Brenda si Carol Feldman.
Festivalul se va incheia cu piesa de teatru „Jocurile lui Sebastian – de-a Vacanta, de-a Steaua si de-a Insula”, in interpretarea actorilor israelieni de la Teatrul „Karov” (Tel Aviv) Luiza Kohn si Nico Nitai, impreuna cu actorul si scriitorul Carol Feldman.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii si in parteneriat cu Teatrul „Maria Filotti”, Comunitatea Evreilor din Braila, Muzeul Brailei „Carol I”, Primaria municipiului, Consiliul Judetean si Prefectura.