CHIRIAC: NU MAI PLATIM CHIRIE LA SPITALUL TBC. SA VEDEM DACA PROPRIETARUL O SA SCOATA BOLNAVII IN STRADA

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac, declara ca a avut o noua discutie cu reprezentantii Congregatiei Jesu, in legatura cu achizitionarea de catre CJ a imobilului in care functioneaza Spitalul de Pneumoftiziologie, insa este dus cu vorba in continuare, ba chiar a fost acuzat de avocatul Congregatiei ca ar face presiuni asupra lor. Chiriac spune ca n-a facut decat sa le aminteasca de expertiza facuta de un specialist si de faptul ca legal, CJ nu poate da pentru cladirea respectiva mai mult decat suma rezultata din evaluare, deci nu mai este loc de negociere peste cele circa 800.000 de euro oferite de autoritatea locala. Seful judetului sugereaza mai mult sau mai putin voalat ca proprietarul cladirii ar da dovada de rea credinta, insistand asupra unei sume mai mari decat cea rezultata din evaluare, desi i s-a spus in repetate randuri ca nu exista nicio posibilitate legala sa obtina cei bani.

Pana una-alta, de luna trecuta, Chiriac a decis sa nu mai plateasca nici macar chirie pentru spatiul ocupat de Spitalul TBC, pentru ca nu mai are cadrul legal ca sa faca acest lucru si spera ca in acest context, Congregatia Jesu se va decide, in sfarsit, sa vanda. Daca nu, presedintele CJ spune ca asteapta sa vada daca maicutele de la Jesu o sa evacueze cladirea si o sa arunce bolnavii in strada: “Parerea mea este ca si daca era evaluarea la 1 milion de euro, cred ca acea Congregatie cerea 1.050.000 de euro. Parerea mea este ca suntem intr-un hatis de-asta…

Am hotarat sa nu le mai platesc niciun fel de chirie, pentru ca nu mai am cadrul legal; incercam sa punem presiune, sa vedem daca aceasta Congregatie, care e pana la urma spirituala, catolica, va incerca sa dea acel spital afara, sa ne execute, sa ne scoata afara. De luna trecuta nu am mai platit chirie, pentru ca nu mai aveam cadrul legal, acea hotarare de Guvern s-a  abrogat,  deci ne lasa sa stam in continuare, dar nu ne mai da cadrul legal de a le plati chirie”.

Intrebat ce va face daca, totusi, isi pierd maicutele spiritualitatea si scot bolnavii din spital in strada, Chiriac a spus ca va avea presa un subiect de prima pagina si ca el, personal, isi asuma acest risc.

Amintim ca negocierile intre CJ si Congregatia Jesu dureaza de circa 5 ani si ca la ultima evaluare facuta de un expert, a rezultat o suma de circa 850.000 – 900.000 de euro, insa proprietarul nu renunta la pretentia de a primi 950.000 de euro pentru cladirea respectiva.