DIRECTORUL OANCEA: LEGISLATIA IN DOMENIUL ASISTENTEI SOCIALE ESTE DE MULTE ORI O PIEDICA IN CALEA INTERVENTIEI RAPIDE

Directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala (DAS) din cadrul Primariei Braila, Nicoleta Oancea, sustine ca uneori, subordonatii sai se confrunta cu situatii in care practic nu pot interveni in ajutarea unor batrani, chiar daca pentru asistentii sociali este evident ca persoanele in cauza chiar sunt in nevoie. Oancea explica intr-un raport cu privire la facilitarea accesului persoanelor varstnice la serviciile sociale ca un astfel de caz este cel al persoanelor fara adapost grav bolnave, pentru care legea nu prevede o modalitate clara de actiune, situatie in care asistentii sociali nu pot face mare lucru.

O  alta situatie invocata de directorul DAS Braila vizeaza cazurile in care varstnicii respectivi au venituri care depasesc cu putin plafonul impus de lege si in care asistentii sociali sunt pusi in “situatia delicata” de a respecta legea – adica de a nu interveni; cel putin nu direct. In acest context, Nicoleta Oancea concluzioneaza ca “legislatia in domeniul asistentei sociale este de multe ori o piedica in calea interventiei rapide”: “Ne aflam de multe ori in situatia delicata de a respecta legea, care impune limita de venituri pentru accesarea unor beneficii de asistenta sociala, desi persoana in cauza necesita in mod evident sprijin. Legislatia in domeniul asistentei sociale este de multe ori o piedica in calea interventiei rapide si de multe ori aceasta nu se mai pliaza pe realitatile sociale actuale.

In aceste situatii apelam la organizatii neguvernamentale, la unitatile de cult brailene, care, in functie de specific, ne ajuta in aceste demersuri, dar uneori nu reusim sa rezolvam aceste probleme asa cum ne-am dori. In acest sens, suntem de parere ca sprijinul societatii civile este esential, iar sistemul de asistenta sociala ar fi in mod evident mai eficient, daca mai multi factori s-ar implica in mod activ in solutionarea acestor cazuri”.