DR. IONITA: PENTRU O CONSULTATIE, MEDICUL DE FAMILIE PRIMESTE DE LA CJAS 13 LEI. MAI PUTIN DECAT UN TUNS…

Doctorul Antoneta Ionita, candidat al PNL Braila la Camera Deputatilor,  sustine ca medicii si asistentele de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean muncesc din greu, insa pentru ca sunt putini, nu pot face fata intotdeauna numarului mare de pacienti. Dr. Ionita, care a condus ani la rand UPU, a explicat astazi ca bolnavii sunt nemultumiti ca asteapta ore in sir inainte de a fi consultati, pentru ca vin la Unitatea amintita o multime de persoane care nu au probleme de sanatate care reprezinta cu adevarat urgente si care ar trebui sa fie tratate de medicul de familie.

Pe de alta parte, avand acum si experienta de medic de familie, Antoneta Ionita admite ca uneori, pacientii sunt programati de medicul de familie dupa zile sau saptamani si de aceea, merg la UPU. Ea spune insa ca medicul de familie are voie, potrivit legii, sa consulte un numar limitat de pacienti intr-o zi, fiindca restul consultatiilor nu ii sunt platite – si asa apare un adevarat cerc vicios, in care toata lumea e nemultumita: “Pacientii sunt cei programati, noi lucram cu un numar maxim de consultatii pe zi, impus de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar eu, ca medic de familie, va spun sincer: imi programez pacientii, pentru ca numai 24 de consultatii sunt platite in fiecare zi. Se contabilizeaza la trimestru: in momentul in care am depasit numarul de consultatii la trimestru, acestea nu mai sunt platite de Casa de Asigurari. Din acest moment, medicul de familie automat ca nu mai este stimulat, nu mai vrea; de-asta isi programeaza si el pacientii.

Consultatia este, sa stiti, foarte putin decontata de Casa de Asigurari: 13 lei la fiecare pacient. Vi se pare o suma colosala? Cu atat ne deconteaza. Mai putin decat un tuns… Lucrul asta a trebuit sa-l afisam la cabinetele noastre de 2 saptamani, ca sa vada pacientii cu cat ne deconteaza Casa Nationala de Asigurari aceasta consultatie”.