DR. MINESCU: SUNT TARI IN CARE DACA NU TE DUCI SA-TI FACI ANALIZELE GRATUITE, ESTI PENALIZAT. SI E FIRESC SA FIE ASA

Medicul Bogdan Minescu, ce candideaza din partea PNL Braila la Camera Deputatilor, spune ca daca la Spitalul Judetean programarile pentru o investigatie cu Computerul Tomograf (CT) sau cu aparatul RMN se pot face abia peste cateva saptamani, sau chiar peste 3 luni, nu este din vina cuiva anume, ci este o situatie provocata de numarul mare de solicitari. Minescu admite ca pentru o persoana care are o problema de sanatate serioasa, faptul ca poate fi programata abia in februarie 2017 pentru RMN este o chestiune extrem de grava, insa a explicat ca CT-ul functioneaza practic 24 de ore din 24, iar la RMN se fac numai acele pauze obligatorii, care asigura buna functionare a aparatelor respective, din punct de vedere tehnic: “Daca cineva se duce acum sa se programeze, nu are cum sa se programeze decat atunci cand are locul liber, aparatul lucrand zi si noapte. Computerul tomograf, cel putin, pur si simplu lucreaza 24 de ore din 24. Daca programarile se fac peste 2 saptamani sau 4 saptamani, inseamna ca pana atunci este ocupat timpul lui de lucru complet…”.

Pe de alta parte, doctorul Minescu crede ca trebuie pus mai mare accent pe preventie, astfel incat cetatenii sa nu mai ajunga la medic abia in situatia in care au probleme de sanatate grave, ce necesita investigatii de amploare: “Sa stiti ca sunt tari in luma asta in care daca nu te duci sa-ti faci analizele si investigatiile care se fac gratuit in cadrul asigurarii, esti penalizat. Si e firesc sa fie asa. Nu exista numai drepturi, exista si obligatii! E spre binele tau si daca iti neglijezi acest drept, peste 2-3 ani, cand te-ai imbolnavit, se cheltuie mult mai mult cu tine, decat daca te-ai duce sa-ti faci investigatiile”.

Amintim ca la Spitalul Judetean Braila, pentru o investigatie RMN gratuita, programarile acopera deja luna decembrie, iar  la Tomograf, s-a intrat cu programarile in luna februarie 2017, pentru persoanele  care  isi doresc o investigatie decontata prin Casa de Sanatate. Cei care se grabesc sa obtina un diagnostic si care isi permit sa plateasca sute de lei pentru astfel de examinari medicale au prioritate, in fata bolnavilor cronici.