IN CEL MULT 2 ANI PUTEM AVEA LA BRAILA O UNITATE DE INDUSTRIALIZARE A CARNII CU CAPITAL DE STAT, LA CARE SA FIE ASIGURATA DESFACEREA

Deputatul PSD de Braila Mihai Tudose sustine ca Romania importa 200.000 tone de carne de porc si exporta doar 20.000 de tone, iar acest raport  ar putea  fi interpretat, la prima vedere, ca “Romania parca nu mai are crescatori de animale”, ceea ce este departe de adevar. Tudose spune ca inca mai exista crescatori de animale in Romania, insa ei trebuie ajutati sa-si desfasoare si sa-si dezvolte afacerea, iar in acest sens, deputatul vorbeste despre construirea la Braila  a unei unitati de industrializarii a carnii cu capital de stat, investitie a viitorului Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI). Social-democratul a precizat ca atunci cand vorbeste despre astfel de unitati de industrializare a carnii – ca e vorba Braila, sau alt judet al tarii -, nu se refera la un “mamuti industriali”, ci la o mici fabrici “care sa raspunda unor cerinte punctuale pe piata si sa fie fiabile”.

Intrebat in cat timp s-ar putea ridica o asemenea unitate in judetul Braila, Mihai Tudose a raspuns: “Intr-un an, maxim doi ani sa fie toate contractele, adica statul se angajeaza apoi si la desfacere. Vorbim de exportul acestor produse; adica nu ne mai dorim sa mai exportam si vom fi cumva foarte hotarati in a stopa exportul de materie prima. Materie prima inseamna si grau, si porumb. Sa nu mai exportam grau; poate de la Braila exportam produse de patiserie, exportam paste fainoase, exportam macaraoane, daca vreti, da? Orice, un produs cu valoare adaugata. Macar faina, dar nu grau”.

Cat priveste faptul ca in trecut s-au mai facut asemenea promisiuni, pentru diverse proiecte, dar nu s-a luat niciodata decizia politica pentru demararea lor, deputatul PSD a comentat ca in acest caz, nu e vorba de promisiuni, ci de angajamente ferme ale partidului sau: “Acest mecanism creat, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, va actiona ca un actor privat pe piata. Este gandit si un parteneriat cu Banca Mondiala, sunt achizitii pe procedurile Bancii Mondiale, mult mai rapide”.