LUNI, 14 NOIEMBRIE, BRAILENII ISI POT TESTA GRATUIT GLICEMIA

Luni, 14 noiembrie, in intervalul orar 9:00-14:00, brailenii care doresc sa-si testeze gratuit glicemia o vor putea face in cortul medical ce va fi amplasat in centru, in zona dintre Casa Tineretului si Palatul Agriculturii. Actiunea este organizata cu ocazia sarbatoririi, in fiecare an, pe 14 noiembrie, a Zilei Mondiale a Diabetului. Cu aceasta ocazie, compartimentul Diabet Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila, impreuna cu Societatea de Medicina de Familie Braila, Primaria Municipiului si Consiliul Judetean organizeaza campania de testare glicemica in vederea depistarii persoanelor cu diabet si de informare asupra asupra modalitatilor de a preveni aparitia bolii. De asemenea, tot luni, incepand cu ora 16:00, in aula Facultatii de Inginerie se vor tine dezbateri despre diabet si modalitatile de a preveni aparitia acestuia.

La nivel mondial, in anul 2015, decesele cauzate de diabet au atins cifra de 5 milioane de persoane, depasind decesele cauzate de HIV/SIDA (1,5 milioane), tuberculoza (1,5 milioane) si malarie (0,6 milioane). Complicatiile diabetului zaharat sunt devastatoare, afectand diferite organe: ochi, rinichi, inima. Conform ultimelor statistici la nivel mondial, o persoana din 11 sufera de aceasta boala.

In Romania, numarul estimat al perosoanelor cu diabet este de 1.752.000, reprezentand 11,6% din populatia tarii. Dintre acestea, aproximativ 400.000 de persoane nu stiu ca au diabet. Diabetul este o boala silentioasa si glicemia crescuta nu este dureroasa. Din acest motiv, screening-ul in diabet este foarte important, avand ca scop depistarea persoanelor care sufera de aceasta boala si efortul de a scadea riscul de a dezvolta complicatii.