PRIME DE MOBILITATE DE PANA LA 15.500 LEI PENTRU SOMERII CARE ISI GASESC O SLUJBA IN ALTA LOCALITATE DECAT CEA DE DOMICILIU

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila informeaza pe cei interesati ca au aparut o serie de modificari ale legislatiei ce vizeaza stimularea somerilor, in vederea incadrarii in munca.

Una dintre modificarile respective vizeaza persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, ce se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta – caz in care pot beneficia de o prima de incadrare, neimpozabila. Cuantumul acestei prime se calculeaza la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca.Aceasta prima de incadrare se acorda pe o perioada de 12 luni.

Pe de alta parte, persoanele inregistrate ca someri care se incadreaza in munca intr-o alta localitate, situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si care, urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul ori isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia, pot beneficia de o prima de instalare neimpozabila, destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta, si/sau pentru reintregirea familiei, dupa caz.

Prima de instalare prevazuta mai sus se acorda in cuantum diferentiat, astfel: a) 12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri, care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta; b) 15.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta, in situatia in care sunt insotite de membrii familiei in sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, iar in cazul familiei monoparentale, in situatia in care sunt insotite de copilul sau copiii aflati in intretinere.

In cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare prevazute anterior, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celalalt va primi o prima de instalare in cuantum de 3.500 lei.

In situatia in care angajatorul sau autoritatile publice locale sau centrale asigura locuinta de serviciu ori suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de instalare se acorda in cuantum diferentiat, astfel: a) 3.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri, care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta; b) 6.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta, in situatia in care sunt insotite de membrii familiei; c) 3.500 lei pentru fiecare sot, in cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare.

Prima de instalare stabilita in cuantumurile prevazute anterior se acorda in doua transe, astfel: o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalarii; o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare stabilita in cuantumul de 3.500 lei se acorda intr-o singura transa, la data instalarii.

Primele de mobilitate prevazute anterior se acorda persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in zonele prevazute in Planul national de mobilitate care se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Beneficiaza de prime de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni.

Nu beneficiaza de primele de mobilitate: a) persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate; b) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani; c) persoanele care se incadreaza la angajatori la care calitatea de administrator/asociat este detinuta de una sau mai multe persoane fizice ori juridice care au calitatea de administrator/asociat si la alti angajatori cu care persoanele au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani; d) persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a); e) absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii; f) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.

Persoanele care beneficiaza de primele de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la angajatorul la care s-au incadrat in munca si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii.

Prima de instalare se acorda si persoanelor de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 luni, in cuantumurile stabilite de lege.

Noile reglementari legislative vor intra in vigoare din data de 3 decembrie 2016.