ROTARU: NU INTELEG DE CE CURTEA DE CONTURI ACTIONEAZA CU DUBLA MASURA, CAND E VORBA DE FINANTAREA SPORTULUI

Presedintele PSD Braila, Ion Rotaru,  declara ca ii e greu sa inteleaga si sa accepte ca o institutie precum Curtea de Conturi actioneaza „cu dubla masura”, atunci cand e vorba despre finantarea sportului de catre autoritatile locale. Rotaru spune ca nu vede cum este posibil ca “ceva ce a fost valabil si legal in anul 2014, sa nu mai fie valabil si legal in 2015, desi legislatia nu s-a modificat in niciun fel”, in ceea ce priveste alocarea de fonduri de la bugetul local, pentru sustinerea echipelor sportive locale.

Liderul PSD face referire la faptul ca inspectorii Curtii de Conturi sustin ca in 2015, Primaria a facut plati nelegale pentru finantarea sportului si cer sa se recupereze toate sumele cu care s-au finantat echipele locale – cateva zeci de miliarde de lei vechi -, in conditiile in care in anul 2014, cand Primaria a procedat exact in acelasi mod, Curtea de Conturi a considerat ca s-a actionat legal.

“Toti ne dorim sa avem si sport de performanta, si sport de masa. Ori orice activitate, inclusiv sportul, se poate realiza prin oameni si cu bani. Daca nu sunt fonduri, evident ca toate se duc in derizoriu si n-o sa asteptam nici performanta, mai ales ca in handbal, de pilda, avem performanta, fotbalul incepuse si el, era pe un drum ascendent; dar iata ca exista acest impediment care este aproape isurmontabil si genereaza mari dificultati pentru echipe, dificultati si pentru Primarie, pentru Consiliul Local.

Cred ca aici este nevoie imperios de o modificare legislativa, daca lucrurile nu sunt foarte clare din punct de vedere al interpretarii modului in care se aplica legea, a procedurilor, si probabil ca in viitor se impune o modificare a Legii Curtii de Conturi, daca lucrurile nu functioneaza – si se pare ca nu functioneaza. Ar trebui sa vorbim, pana la urma, de o practica unitara”.

Amintim ca in urma raportului Curtii de Conturi in care se vorbeste despre plati nelegale efectuate in anul 2015 si de recuperarea integrala a sumelor respective, Primaria a blocat deocamdata orice alocare de fonduri catre sportul brailean, ceea ce face ca echipele care se bazau pe acesta bani sa se afle in situatii foarte dificile.

Pe de alta parte, Curtea de Conturi a considera ca in 2015, CJ a procedat legal cu finantarea sportului brailean, desi alocarile de fonduri s-au facut pe aceeasi baza legala, pe care s-a facut si la Primarie.