ROTARU: NU MAI EXISTA PAMANT NELUCRAT IN ROMANIA SI MARE PARTE DIN TERENURI SUNT LUCRATE CU UTILAJE MODERNE

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru declara ca problema care apare odata cu cumpararea  de catre straini a terenurilor din Romania este legata de faptul ca acestia isi repatriaza profitul si ca in tara noastra ramane o foarte mica parte din beneficiile care se obtin in urma cultivarii acestor suprafete de teren.

Cat priveste interpretarea data de unii romani, cu privire la faptul ca e mai bine ca terenul sa fie lucrat – indiferent ca e lucrat de romani sau de straini – si sa produca, decat sa fie lasat parloaga, Rotaru spune ca nu se mai poate pune problema  asa, fiindca la ora actuala, in Romania nu mai exista terenuri nelucrate. Mai mult, senatorul sustine ca nu se mai discuta – asa cum se putea discuta cu ani in urma – despre faptul ca pamantul ar fi lucrat cu plugul tras de boi, ci acum se lucreaza, in mare parte, cu utilaje moderne, performante: “Pamant care este nelucrat sau care ramane nelucrat este foarte putin, in zone care fie nu sunt productive, fie nu sunt atractive din punct de vedere al rezultatelor pe care le pot genera, sunt in zone de lunca, zone care nu sunt irigate, zone de colina, unde se produc eroziuni si asa mai departe. Deci din punctul asta de vedere, pamantul este lucrat in Romania.

Cea mai mare parte a pamantului este lucrat modern. Da, mai sunt oameni care au suprafete mici, de un hectar, care vor sa si-l lucreze singuri, care n-au nici dotarea tehnica, nici potentialul financiar sa isi cumpere un utilaj – nici nu s-ar justifica”.